House of Cards-bagmand: Danmark bør ikke lukke af for indvandring

Den danske kultur er ikke truet af immigranter, siger Jay Carson, der er politisk rådgiver og superviserende producer på TV-serien House of Cards - og arg modstander af Donald Trump.

Jay Carson. Pressefoto: CPH TV Festival. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske politiske toprådgiver Jay Carson, som siden første sæson af den populære TV-serie »House of Cards« har sørget for, at de politiske intriger gav mening i forhold til virkelighedens Washington, er i øjeblikket i København, hvor han deltager i den årlige Copenhagen TV-festival.

Her har han fortalt den danske TV-branche om sit arbejde på serien, men benyttede tillige lejligheden til over for Berlingske at kommentere på den hårde tone i politiske debatter, i såvel USA, Storbritannien - og Danmark.

»Det er muligt, at den politiske retorik i den vestlige verden bliver mere opflammende og mere hadsk over det næste årti. Jeg håber det ikke, men måske. Men det trøster mig at vide, at ingen ser tilbage med positive øjne på politikere, der har arbejdet for et større had mod et andet folk, eller som har arbejdet på at lukke grænser eller isolere deres land fra omverdenen. Ingen ser tilbage på dem om 200, 100 eller bare 25 år og siger ‘Jeps, det var lige det, vi havde brug for',« siger Jay Carson, der som mangeårig politisk toprådgiver i Washington blandt andet har arbejdet på Hillary Clintons præsidentkampagne i 2008 og været kommunikationsdirektør for Bill Clinton.

Det er med andre ord ikke nødvendigvis vinderne, der skriver historien, for hvis de givne magthavere i et land fører en politik, der »rangordner« mennesker af forskellig baggrund, vil de altid blive set ned på af eftertiden, siger han.

»Jeg siger ikke, at alle lande bare skal åbne op for grænserne og tillade hver eneste person adgang, men historien ser ikke med milde øjne på lande, der sætter hårdt ind mod indvandring,« siger Jay Carson, der har en universitetsgrad i historie.

Mange af de danskere, der er imod immigration hertil, mener, at det netop er den eneste måde at sikre vores kultur i fremtiden?

»At lukke et land af er ikke en effektiv måde at bevare sin kultur på. Et stærkt lands kultur tager vare på sig selv, fordi det er stærkt nok til at gøre det. Dansk kultur er stærk. Det er klart, at I kan ikke lukke milllioner af mennesker ind, når befolkningen tæller fem en halv millioner, men at bygge mure op omkring landet er ikke nogen løsning,« siger Jay Carson.

Ikke overraskende nærer Jay Carson begrænset begejstring for den republikanske præsidentkandidat Donald Trump, der har gjort det til en af sine mærkesager at sætte en stopper for indvandringen af eksempelvis mexicanere.

»Immigrationen får kulturen til at vokse og omforme sig, men forhåbentlig beholder den sine bærende principper. USA er bygget på multikulturalisme, og det er den stærkeste facet ved vores kultur. Jeg krummer tæer, når jeg hører amerikanske politikere sige, at de vil forsvare landet mod indvandring. Jeg finder det komisk, når de hævder, at den nyeste generation af immigranter er skidt for landet, fordi den er fattig og uuddannet. Efterkommerne af de europæiske immigranter er i dag veletablerede og velhavende, men det var de oprindelige europæiske immigranter ikke. De irske immigranter var så fattige, at de kun havde det tøj de gik og stod i, men de arbejdede sig op, og det er selvsagt nøjagtig, hvad nye generationer af immigranter også vil gøre,« siger Jay Carson.

Han mener ikke, at Donald Trumps politiske holdning til indvandring har mange chancer på den lange bane, og påpeger, at det var republikaneren George W. Bush, der i 2007 stod bag en omfattende amnesti til millioner af illegale immigranter i USA.

»Donald Trump hælder benzin på en bølge af vrede, der har ulmet under den økonomiske krise, men hans holdninger er en afvigelse i amerikansk politik. Der er andre måder at komme den vrede imøde på, og det er Hillary Clinton klar over,« siger Jay Carson.

Iøvrigt ser han få ligheder mellem den kyniske præsidentkandidat Donald Trump og den fiktive, kyniske præsident Frank Underwood, omdrejningspunktet i House of Cards-serien.

»Den helt afgørende forskel er, at Frank Underwood har evnen til at gennemføre sine planer, fordi han har en lang fortid i Washington og forstår byens politiske spil. Trump vil ikke kunne kæmpe sig ud af en våd papirspose i Washington, for han har ingen indsigt overhovedet, i hvordan byen fungerer. Han siger, han er manden, der kommer for at lave systemet om, men forstår ikke, at USAs politiske system netop er designet til at forhindre, at et enkeltindivid kan lave det om indefra,« siger Jay Carson.

Jay Carson blev inviteret til København af Copenhagen TV-festival og Copenhagen Film Fund. Copenhagen TV Festival er arrangeret af Producentforeningen..