Netflix har gravet i dine serie-vaner: Så meget ser vi

I snit ser man to timer af en ny serie i gangen - men krimi og gysere ædes hurtigere end mere krævende dramaer som House of Cards, viser Netflix' egen undersøgelse.

Som Netflix-seer er man ikke vant til at lade sig nøje med afmålte doser af den udvalgte serie - er der noget, man kan lide, fortæres det i rimeligt hurtige doser, og det er helt logisk, at begrebet binge viewing - serie-fråseri - fulgte i fodsporet på internet-kanalens udbredelse.

Men hvor hurtigt går det så med at se en ny serie? Det har Netflix selv målt op, og svaret er knap en uge. Så hurtigt fortærer en global gennemsnitlig seer en ny sæson af en Netflix-serie - det daglige indtag af samme serie ligger så på ca to timer, har tjenesten gjort op.

Men der er forskel i, hvor hurtigt de forskellige typer serier ses af seerne, viser Netflix' opgørelse, og de har derfor lavet en »Binge scale« over de forskellige typer serier - alt efter hvilken hastighed, man når til vejs ende af en sæson inden for genren. Og selv om der i overtegnedes omgangskreds er ganske mange, for hvem »House of Cards« var en weekend-affære, så er den politiske serie faktisk blandt de, folk i gennemsnit bruger længere tid på, konstaterer Netflix. Generelt viser billedet, at jo mere krævende en serie er, jo længere tid, er man om at nå til enden af den - mens det der går lige i følelserne, hurtigt bliver fortæret.

»The Binge Scale indikerer, at seer-oplevelsen af en serie spænder fra det følelsesbetonede til det tankeprovokerende,« konstaterer Cindy Holland, der er vicepræsident i Netflix egenproduktions-afdeling.

De hurtigt fortærede genrer: Horror, thrillers og sci-fi. Her brugte gennemsnitsseeren i snit to en halv time på at se serien.

Eksempler:  »Breaking Bad«, »Sons of Anarchy,  »The Fall«, »The Walking Dead«, »Dexter« og »Orphan Black«.

De gennemsnitlige: Drama-komedier, krimi, superhelte-serier. Her ser man i snit to timer om dagen - og det tager fem dage at se en hel sæson.

Eksempler: »Fargo«, »The Blacklist«, »Orange Is the New Black«, »Marvels Daredemon«, »Nurse Jackie«, »Gotham« og »Better Call Saul«.

De (lidt) langsomme: Politiske dramaer, historiske dramaer og udfordrende komedier. Her ser man i snit en time og 45 minutter om dagen.

Eksempler: »House of Cards, »Homeland«, »The West Wing«, »Narcos«, »Mad Men«, »BoJack Horseman«, »Unbreakable Kimmy Schmidt«.

Ifølge Netflix ligger forskellen i, at de hurtige går lige efter følelserne, hvad enten, det er gyset, spændingen eller det lette grin, mens den sidste gruppe er noget mere krævende. Uanset om man skal følge med i Frank Underwoods intriger i Washington, de historiske detaljer i »Peaky Blinders« eller den syrede humor i BoJack Horseman, så har man i højere grad brug for en pause ind i mellem.

Netflix har på verdensplan godt 81 millioner brugere, og man har undersøgt seervanerne fra oktober 2015 til maj i år. Binge skalaen dækker over den gennemsnitlige tid for første sæson af en serie - men der er ikke mere dvælen ved de opfølgende sæsoner, ifølge Cindy Holland.

»Den generelle tendens, vi har noteret, er at de følgende sæsoner bliver indtaget endnu hurtigere end de første,« siger Holland til New York Times.