Socialdemokraterne vil give millioner til historisk TV 2-drama

Omfordeling. Færre penge til DR og flere penge til nyt historisk drama på TV 2. Sådan vil Mogens Jensen, kultur- og medieordfører for Socialdemokraterne, prioritere, når overskydende licenskroner fra 2015 skal fordeles i efteråret.

Mogens Jensen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevetknap 73 millioner licenskronertilovers fra sidste år.

Omkring halvdelen af den type overskydende licens plejer at gå til Danmarks Radio, mens resten bliver fordelt mellem TV 2 og Public Service Puljen, men ifølge et forslag fra Socialdemokraterne bør fordelingen denne gang være anderledes.

Kultur- og medieordfører Mogens Jensen (S) ser gerne, at en større sum penge går til TV 2 denne gang.

Ifølge forslaget står DR til at få procentvis mindre, end institutionen er vant til. Begrundelsen for det er, at konkurrenterne på TV 2 vil producere et nyt historisk drama baseret på Henrik Pontoppidans »Lykke-Per«.

Der været stor debat om DR, der bliver kritiseret for at modtage for mange penge. Har det haft nogen indflydelse på jeres forslag?

»Der har været en tradition for, at halvdelen af de overskydende licenspenge går tilbage til DR, som er dem, der står for opkrævningen, og den anden halvdel er så blevet brugt på andre formål. Ifølge vores fordeling, så er det kun omkring 40 procent, der går til DR. Men det vigtigste for vores overvejelser er, at vi kommer til at støtte nogle fornuftige formål. Ikke om det er DR eller TV 2, som står bag,« siger Mogens Jensen.

Nødvendigt med dansk drama

Konkret vil Mogens Jensen lægge 30 millioner kroner i Public Service Puljen, hvoraf 20 millioner skal øremærkes til en TV-serie over »Lykke-Per«.

Mogens Jensen gør opmærksom på, at det er Filminstituttet, der skal forvalte pengene, og at TV-serien skal igennem den almindelige ansøgningsprocedure, men hvis det stod til Socialdemokraterne, ville TV-serien om Lykke-Per modtage det tocifrede millionbeløb. De resterende millioner i Public Service Puljen skal gå til øvrige produktioneruden for DR.

Det er vigtigt at prioritere danske dramaserier, da de virkelig bliver værdsat af danskerne ogogså er med til at promovere den danske TV- og filmbranche i udlandet, mener Mogens Jensen. Derfor vil DR modtage 30 millioner til nye serier.

De resterende knap 13 millioner, der er tilbage af de overskydende licensmidler, skal gå til TV 2s regionalstationer, så de kan få finansieret deres ekstra indsats i forbindelse med, at skal afholdes kommunal- og regionsvalg næste år. Alt i alt, vil TV 2s stationer ifølge forslaget modtage knap 33 millioner kroner, mens DR vil modtage 30 millioner.

En moderne fortælling

Forslaget fra Mogens Jensen vil have en afgørende betydning for TV 2s produktion af »Lykke-Per«. Ifølge Fiktionschef på TV2, Katrine Vogelsang, kan serien ikke produceres uden de ekstra penge fra Public Service Puljen.

»Historisk dramatik er rigtig dyrt at producere, hvilket gør det til en svær genre at løfte alene. Nordisk Film er producenten bag, og de har virkelig kæmpet for at samle penge sammen til det, men det har ikke været muligt for os at samle den nødvendige sum til et projekt af denne her størrelse. Derfor råber vi lidt op nu.«

Serien skal instrueres af Bille August, som også har skrevet manuskriptet sammen med sin søn Anders August, og bliver ifire afsnit. Det er atypisk for den kommercielle TV-station at lave historiske dramaer, men ifølge Katrine Vogelsang var projektet for godt til at takke nej til:

»Det er et af de allermest centrale værker i dansk litteraturhistorie. Selv om det ikke er en serie, der har den største kommercielle vinding, så er der en modernitet indbygget i Lykke-Pers karakter, som jeg synes minder utrolig meget om nutidens unge og de problemstillinger og dilemmaer, de står overfor. Det gør, at den har en aktualitet i sig udover at være et stort hædret værk.«

En vigtig historie

Kultur- og medieordfører Mogens Jensen føler sig forpligtet til at støtte projektet med at fåden nobelprisvindende bog genfortalt, når muligheden nu har budt sig.

»Det er en fantastisk historie, der tegner et danmarksbillede, som jeg synes, at det er vigtig, at både gamle og nye generationer stifter bekendtskab med. Det er et støtteværdig projekt, jeg synes, vi skal hjælpe på vej,« siger Mogens Jensen.