Blair og Co. i bøn til EU: Lad briterne stemme om Brexit igen

Briterne risikerer at forlade EU med bind for øjnene. Det vil være mest fair at give Storbritannien en sidste mulighed for at ombestemme sig, mener tre britiske politiske veteraner, herunder Tony Blair. I aften skal premierminister May holde tale for de øvrige regeringsledere i EU.

Sammen med to af sine politiske kolleger, tidligere vicepremierminister Nick Clegg fra Liberaldemokraterne og Michael Heseltine, tidligere konservativ vicepremierminister, sender tidligere Labour-premierminister Tony Blair en appel til EU-landene om at give briterne en mulighed for at gentænke deres Brexit-beslutning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Dawson/Ritzau Scanpix

Briterne er blevet forført. Ingen – heller ikke landets regering – forstår, hvor mørk fremtiden ser ud. Derfor er det mest fair, at briterne får den nødvendige tid og ro til en gang for alle – når alle fakta er på bordet – at stemme ja eller nej ved en sidste Brexit-afstemning.

Sådan skriver tre politiske veteraner – tidligere Labour-premierminister Tony Blair, tidligere vicepremierminister Nick Clegg fra Liberaldemokraterne og endelig Michael Heseltine, tidligere konservativ vicepremierminister – i et læserbrev, der bringes onsdag i syv forskellige aviser rundt om i Europa.

»Vores hjemlige debat er langtfra ovre, og selv på dette fremskredne tidspunkt fastholder mange af os, at den britiske offentlighed først bør træffe den endelige afgørelse (om man er villig til at betale prisen for at forlade EU, red.), når vi har kendskab til alle relevante oplysninger. Derfor beder vi vores europæiske partnere om at være villige til at give os den ro og tid, det kræver – hvis det skulle blive nødvendigt – at træffe en sådan endelig afgørelse,« skriver de tre.

Det er næppe nogen tilfældighed, at læserbrevet rammer aviserne netop i dag, hvor Storbritanniens premierminister skal mødes med de øvrige 27 statsledere i EU og under en middag i aften diskutere Brexit-aftalen. Ifølge BBCs oplysninger har Theresa May fået en halv time til at tale for regeringslederne.

Hun synes at stå isoleret som aldrig før, da de forhandlinger, der skulle bane vejen for et gennembrud i aften, brød sammen søndag. Kernen i striden er, om hele Storbritannien – og ikke blot Nordirland – kan fortsætte med at være en del af toldunionen i en overgangsperiode.

Tony Blair, Nick Clegg og Michael Heseltine

»Det ville sende et farligt signal til de destruktive populister inden for EU og til dem, der ønsker Europa ilde. Der vil i givet fald skabes en præcedens for, at man fremover kan forlade EU uden nogen aftaler.«


Blair og Co. har hele tiden været indædte fortalere for, at briterne skulle blive i EU. I brevet forsøger de tre også at appellere til de øvrige regeringsledere i EU-landene. Selvom det kan være »stærkt fristende« at få briterne ud med »bind for øjnene«, så er det også i de øvrige medlemslandes interesse at få andet end en »en vag politisk erklæring«, skriver de:

»Det ville sende et farligt signal til de destruktive populister inden for EU og til dem, der ønsker Europa ilde. Der vil i givet fald skabes en præcedens for, at man fremover kan forlade EU uden aftaler.«

Både EU og Storbritannien forbereder sig på det, der kaldes et hårdt Brexit. Hvis det bliver resultatet af to års Brexit-forhandlinger, vil boligpriserne i Storbritannien falde med en tredjedel og landets konkurrencedygtighed blive kraftigt svækket, har den engelske nationalbank forudset. Blandt så mange andre dårligdomme.

Men måske er der kastet en midlertidig redningskrans ud til Theresa May og det britiske folk. Financial Times skriver nemlig, at EUs chefforhandler, Michel Barnier, er åben over for at forlænge overgangsperioden ud af EU med et år. Ligeledes skriver The Times, at Storbritanniens handelsminister, Liam Fox, lufter ideen om at forblive i en overgangsperiode i »et par måneder«.

En forlængelse af perioden vil kunne give ekstra tid til at indgå en ny aftale, lyder rationalet på hver sin side af Den Engelske Kanal.

Skilsmissens slutdato har hidtil været sat til december 2020. Overgangsperioden begynder 29. marts 2019.