Danskernes gæld til staten vokser og vokser

Aldrig før har vi danskere været så dårlige til at betale vores p-bøder, skatter og afgifter, som vi er nu.

Foto: Modelfoto: Colourbox

Ved udgangen af 2009 var skatteydere og virksomheders samlede gæld på over 32 mia. kr. - en voldsom vækst, da gælden for bare to år siden var på mindre end 24 mia. kr., skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ifølge skatteminister Troels Lund Poulsen (V) er den økonomiske krise en af hovedforklaringerne på, at gælden vokser. For ledighed, konkurser og tvangsauk tioner forhindrer stadig flere i at betale det, de skylder.

»Danmark går jo ikke fri af den økonomiske krise. Den har selvfølgelig betydning for folks betalingsevne, og det må vi forholde os til,« siger han til Jyllands-Posten.
Trods krisen er Troels Lund Poulsen dog langt fra tilfreds med, at stat og kommuner har så mange milliarder ude at svømme, og derfor skal Skat blive bedre til at inddrive de penge, myndigheden har krav på, siger han.

»Det er ikke tilfredsstillende, at det er så svært at kræve de penge ind, og derfor overvejer jeg også, om der skal tages yderligere initiativer af lovmæssig karakter,« siger han.

»Nu må vi fordomsfrit se på, om vi er godt nok rustet på alle områder. Løsningen er ikke nødvendigvis at øge antallet af medarbejdere. Men jeg vil se fordomsfrit på bemandingssituationen,« siger han.

Den åbning vækker begejstring i oppositionen, som ikke mener, at den økonomiske krise er den eneste forklaring på den store vækst i skattegælden. Også nedskæringerne i Skat har gjort det umuligt for medarbejderne at sikre en tilpas god inddrivelse, mener SF's skatteordfører, Jesper Petersen.

»De penge mangler i statskassen og ude i kommunerne, hvor politikerne desperat forsøger at få pengene til at strække til børnehaver, skoler og ældrepleje. Derfor er det bedre sent end aldrig, at Troels Lund Poulsen nu vil tage problemerne alvorligt, efter at regeringen i årevis har benægtet, at der var noget galt overhovedet,« siger han og opfordrer skatteministeren til at ansætte 500-600 flere i Skat.