»Cordua & Steno«: Skal man kunne politianmelde imamer anonymt i skilsmissesager?

Anonyme imamanmeldelser i skilsmissesager, NATO-kritik af Danmark, Anna Libak om det 21. århundredes værdikamp, Dy Plambeck kræver mere sexismelovgivning og Frankrig på vej ind i ny Muhammed-krise i »Cordua & Steno« på Berlingske.

»Cordua & Steno«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

1. time

Skal man anonymt kunne politianmelde de imamer, der modsætter sig skilsmisser blandt muslimer? Det mener Dansk Folkeparti. Debat mellem folketingsmedlemmerne Halime Oguz (SF) og Peter Skaarup (DF).

Hør med live i »Cordua & Steno« på Berlingske fra kl. 10.05 eller på Facebook.

NATOs generalsekretær skriver ligeud i en ny rapport, at Danmark hverken yder nok til sit eget eller det fælles forsvar. Vi indfrier simpelthen ikke de løfter, som vi har tidligere har afgivet. Faktisk magter vi ikke at forsvare os selv, er NATOs vurdering. Hvilken betydning har den melding for Danmark? Skal vi igen til lommerne og yde et større bidrag? Vi spørger Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

Så er der tid til at uddele Ugens Fidusbamse og vende den politiske situation i Danmark, hvor det vælter ind med strengere coronakrav og nye, kæmpestore hjælpepakker, mens VKR-partierne nu har fundet sammen i en ny elbilalliance.

2. time

For 50 år siden gjorde venstrefløjen oprør, mens højrefløjen moraliserede. I dag er det omvendt. Vi står midt i en rasende værdikamp i det 21. århundrede, og hvad skal det ikke ende med? Vi får en analyse af Weekendavisens udlandsredaktør, Anna Libak, der netop har skrevet en bog om emnet med titlen »Skyldig til det modsatte aldrig bliver bevist«.

»Som kvinde oplever man igen og igen, at kroppen ikke kun tilhører en selv, men også andre. Det er en kultur, man vokser op i, et system. Derfor bliver det svært at sige fra.«

Sådan skrev forfatteren Dy Plambeck for nylig i Politiken. Her efterlyste hun konkrete initiativer, der kan ændre kulturen, som statsministeren selv efterspurgte: »Mette Frederiksen flagede med, at Danmark nu får en samtykkebaseret voldtægtslov, men derudover havde hun ingen forslag til, hvordan den nødvendige kulturændring, som hun efterlyste i hele Danmark, skulle finde sted.«

Men hvordan skal den konkrete lovgivning se ud, som Plambeck efterspørger? Hvad mere synes hun bør være forbudt?

Præsident Emmanuel Macron har taget fløjlshandskerne af over for Frankrigs islamister, efter at en skolelærer blev myrdet for at have brugt Muhammed-tegninger i undervisningen. Nu skal der stås vagt om de sekulære republikanske værdier. Sådan ser Tyrkiets præsident Erdogan dog ikke på sagen. Han ser det i stedet som en fransk hetz mod alverdens muslimer, og han og andre i den muslimske verden opfordrer nu til boykot af franske varer. Står Frankrig nu i en ny Muhammed-krise som den, Danmark gennemlevede for 15 år siden? Og hvad er de internationale konsekvenser? Analyse af Weekendavisens Aske Munck.