Økonomer bekymrede for Kinas vækst

Trods nye gode nøgletal fra Kina er økonomer bekymrede for opbremsningen i verdens største land. Hvad der er ved at ske kan sagtens blive oplevet i Vesten som en hård landing, siger bankøkonom.

Der er overkapacitet i det kinesiske byggeri, mens ejendomsmarkedet viser tegn på svækkelse, hvilket kan være med til at underminere den kinesiske økonomi. Arkivfoto: Wong Campion/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er styr på situationen; vores økonomi er altså ikke ved at bryde sammen.

Sådan kan man tolke budskabet i de nye økonomiske nøgletal, som Kina offentliggjorde i weekenden. Først og fremmest vokser industriproduktionen stadig pænt, og den vokser endda lidt mere end ventet: 6,2 procent i november i forhold til november sidste år, mens det tilsvarende tal for oktober var 5,6 procent.

Vi er stadig langt fra tidligere tiders to­cifrede vækstrater. Men økonomien er på ingen måde ved at gå i stå.

Andre nøgletal viser stigende pengemængde og kreditgivning. Og, nok så overraskende, steg investeringerne i industrien. Investeringerne i infrastruktur steg med voldsomme 23 procent, men de er i sagens natur også politisk styrede.

»Det er ikke nødvendigvis et vendepunkt, men det kan understøtte væksten i en periode,« lyder vurderingen fra seniorøkonom Kim Fæster, Jyske Bank, og hos Danske Bank siger chefanalytiker Allan von Mehren, at det nye tal »stemmer meget godt overens med vores forventninger: Vi ser lidt stabilisering og en lidt bedre kinesisk økonomi i de kommende kvartaler.«

Men så er økonomerne heller ikke mere beroligede end det.

»Vi begynder at være noget nervøse for, at det alligevel ender med en hård landing,« siger Kim Fæster.

En »hård landing« er en situation, hvor væksten pludselig falder ganske meget, ned til måske fem procent. Kim Fæster vurderer risikoen for dét scenario til at være 30 procent.

Kinesisk økonomi har længe været en kilde til bekymring blandt økonomer i resten af verden. Kina har været en stærk vækstmotor, men motoren ser ud til at være ved at sætte ud.

Kinas økonomi har flere problemer. Både den indenlandske og udenlandske efterspørgsel svigter, og eksporten går ned. Der er overkapacitet i byggesektoren, hvor de berømte spøgelsesbyer med tomme huse bare er det mest markante udslag af tidligere års overinvesteringer. Der er også overkapacitet i en række industrigrene, ikke mindst dem der fremstiller investeringsgoder. Oven i alt dette kommer nu risikoen for kapitalflugt, fordi centralbanken er begyndt at lade valutaen falde, samtidig med at den amerikanske centralbank, Fed, ventes at begynde at sætte renten op.

Økonomer verden over venter i gennemsnit, at Kinas økonomi vil vokse med 6,5 procent næste år og 6,3 procent i 2017. Forventningerne har været nogenlunde uændrede siden foråret. Jyske Bank og Danske Bank ligger faktisk lidt til den positive side; de venter en kinesisk vækst på henholdsvis 6,6 og 6,7 procent i 2016 og 2017. Det er lidt lavere end væksten i år, som formentlig bliver 6,8 procent.

Samtidig forsøger den kinesiske ledelse at give landet en mere holdbar form for vækst ved at lægge mere og mere vægt på forbrugsgoder og service. Det medfører, at diskussionen om hård eller blød landing kan blive lidt teoretisk for os andre, forklarer Allan von Mehren.

»Det, der sker, kan sagtens føles som en ret hård landing for os, for importindholdet er langt mindre i servicesektoren,« forklarer han.

»Men et land som Danmark kan godt stadig have stor gavn af den vækst, der faktisk er i Kina. Vi er stærke i forbrugsvarer, og Kina investerer samtidig meget i at forbedre miljøet med fokus på økologi og den slags – og her har Danmark også nogle fordele,« siger han.

»Et eksempel (på hvad der kan gavne Danmark, red.) er en virksomhed som Lego. Med mere fokus på forbrug og med en ny tobarnspolitik, er Lego en virksomhed, som burde kunne få fine vækstrater i Kina.«

Den aktuelle bedring er i høj grad resultatet af politisk indgriben. Centralbanken er i gang med at justere valutakursen ned, og hjemme i Kina har myndighederne gjort det lettere for bankerne at låne ud ved at sænke deres reservekrav. Samtidig har man sænket kravene til boligkøberes egenfinansiering fra 30 til 25 procent – til sammenligning er kravet i Danmark fem procent.

Det betyder, at man kan forvente, at virkningen vil begynde at klinge af om et halvt års tid. Men der er flere ting endnu, myndighederne kan gøre. Reservekravene til bankerne kan lempes endnu mere, og man kan sænke renten, som i dag er 4,35 procent.

»Vi er bare nervøse for, at effekten begynder at dø ud, og den svagere valuta er et tveægget sværd. Da de på et tidspunkt devaluerede ramte det aktiemarkedet voldsomt. Hvis det er det, de er i gang med nu, kan der komme en tilsvarende reaktion,« siger Kim Fæster.