Formuepleje: USA's centralbank skygger for Kinas devaluering

I denne uge er mange øjne rettet mod USA og nærmere bestemt landets centralbank, som forventes at komme med den første renteforhøjelse siden 2006 i forbindelse med sit rentemøde onsdag aften

Den kinesiske centralbank, Peoples Bank of China, svækkede mandag den såkaldte referencekurs for yuan med 0,2 pct. og har nu lavet den manøvre otte ud af de sidste handelsdage. Yuan er nu på det laveste niveau siden 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: © David Gray / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er dog som investor på aktiemarkedet ikke den store grund til at have alt for meget fokus på USA. Man bør i stedet holde øje med Kina, der fredag svækkede yuan og har lagt op til yderligere svækkelser af landets valuta.

Her ligger nemlig en del risikomomenter, vurderer Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

- Markedet har allerede en klar forventning om, at den amerikanske centralbank hæver renten på onsdag. Det er allerede indregnet. Det er i stedet - efter min vurdering - Kina, som i øjeblikket skaber bekymring.

- Vi har set en svækkelse af yuan siden starten af november, og det er også det, som udfordrer råvaresektoren og emerging markets-landene, siger Otto Friedrichsen.

Den kinesiske centralbank, Peoples Bank of China, svækkede mandag den såkaldte referencekurs for yuan med 0,2 pct. og har nu lavet den manøvre otte ud af de sidste handelsdage. Yuan er nu på det laveste niveau siden 2011.

Og sent fredag lagde banken desuden op til, at man vil revidere sin valutakurspolitik. Flere iagttagere spår, at der kan være yderligere svækkelser af yuan på vej i den kommende tid.

Tilbage i august formåede den kinesiske centralbank at skabe stor panik på de finansielle markeder, da landet svækkede yuan, og Kina kan endnu en gang komme til at sætte strøm i markederne.

Svækkelserne gør det lettere for kinesiske virksomheder at eksportere, men omvendt vil det ifølge Otto Friedrichsen også betyde et pres på Kinas og en lang række udviklingslandes gæld, hvilket kan blive en udfordring på den lange bane.

- Den kinesiske valuta er kommet ned under niveauet i august i forhold til dollar. Når du sidder som en kinesisk virksomhed med gæld nomineret i dollar, så er din gæld teknisk set blevet større, og det er en udfordring, siger Otto Friedrichsen.

- Den amerikanske centralbank er udmærket klar over den problemstilling, og ECB har også berørt det, siger han.

Ifølge Otto Friedrichsen bliver det afgørende i forhold udviklingen på de finansielle markeder på den korte bane, hvad Kina gør i forlængelse af onsdagens rentemøde i den amerikanske centralbank.