Økonomer: Bank of England er på vej med rentesænkning

Investorernes øjne hviler på den britiske centralbank, Bank of England, der torsdag kommer med den første rentemeddelelse, siden briterne stemte for et farvel til EU-samarbejdet i slutningen af juni.

Mark Carney, centralbankchefen hos Bank of England. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Resultatet overraskede markederne, og det satte gang i store kurs- og rentefald på de finansielle markeder, mens pundet styrtdykkede og nåede det laveste niveau over for dollar siden 1985.

Derfor er centralbankens meddelelse imødeset, og ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News er konsensus blandt økonomerne, at renten sættes ned til 0,25 pct. fra 0,50 pct.

Det samme forventer Danske Banks senioranalytiker Mikael Olai Milhøj, der ser mulighed for yderligere lempelser hen over sommeren. Han påpeger, at der er indledende tegn på, at økonomien vokser i et langsommere tempo efter brexit-afstemningen, da både forbrugertilliden og tilliden blandt virksomhederne er faldet.

»Grunden til, at vi ikke forventer en mere aggressiv lempelse i juli, er, at Mark Carney (centralbankchefen, red.) sagde, at Bank of England vil lave en indledningsvis vurdering i juli og en fuld vurdering i august, når inflationsrapporten inklusive nye økonomiske forudsigelser er klar,« skriver han i en kommentar.

Hvis renten sænkes til 0,25 pct. torsdag, forventer Danske Banks analytiker, at den britiske centralbank vil følge efter med endnu en rentesænkning til 0,00 pct. på mødet i august.

FØRSTE SÆNKNING I SYV ÅR

Hvis usikkerheden, der har omgærdet den britiske og europæiske økonomi siden brexit, får centralbanken til at sænke renten, vil det være første gang i syv år, påpeger Sydbanks makroanalytiker Kim Blindbæk i en kommentar.

Han forventer dog, at centralbanken vil se tiden an og vente med at pille ved renten indtil det næste rentemøde den 4. august. Hvis Bank of England alligevel vælger at sænke renten torsdag, er der tale om en ændring i bankens metoder.

»Hvis Bank of England lemper pengepolitikken torsdag, er det et meget klart signal om, at banken har ændret stil. Tidligere har Bank of Englands beslutninger været drevet meget af udviklingen i nøgletal. En rentenedsættelse, før vi har egentlige nøgletal, er et tegn på, at banken er blevet mere aggressiv,« skriver Kim Blindbæk i kommentaren.

Hos PFA er chefstrateg Henrik Henriksen heller ikke i tvivl om, at Bank of England sænker renten. Om det sker torsdag, er han ikke helt sikker på.

»Hvis banken sænker renten torsdag, så signalerer den, at den er villig til at gøre det, der er nødvendigt for at understøtte den britiske økonomi. Vi vil se lavere renter i Storbritannien, men om det sker torsdag, må vi se,« siger han til Ritzau Finans.

Sydbanks makroanalytiker er heller ikke i tvivl om, at centralbanken har en sænkning af renten på programmet.

»Uanset hvornår Bank of England sænker renten, forventer vi, at Storbritannien er på vej mod nulrenter som flere europæiske lande,« skriver Kim Blindbæk, der forventer, at det nuværende obligationsprogram på 375 mia. pund forøges med mindst 100 mia. pund over det kommende år.

Hvis centralbankchefen Mark Carney melder om en rentesænkning torsdag eller senere på sommeren, er spørgsmålet, hvordan markedet vil reagere på nyheden. Ifølge PFA's chefstrateg kan markedet reagere ved at sige "vi har haft lave renter, og det har ikke virket," men markedet vil sandsynligvis reagere positivt på nyheden.

»Det vil være et signal om, at den lempelige pengepolitik vil blive ført i en længere periode end før brexit. Stemningen generelt afgør, hvordan markedet tager imod det. Lige nu tyder det på, at man ser glasset som halvt fuldt, og at man ser renterne som noget, der kan være en del af løsningen,« siger Henrik Henriksen.