Obligationer: Centralbanker giver renten nyt tryk

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation kan muligvis bevæge sig tættere på bundrekorden 0,05 pct. i fredagens tidlige handel.

Læs mere
Fold sammen

Torsdag var lukkeniveauet blot et enkelt basispoint højere - 0,06 pct. - og forventningen er, at renten fortsat vil blev trykket lidt ned fredag.

Det sker, efter at renterne på de amerikanske statsobligationer torsdag faldt i kølvandet på indikationer fra Bank of England om, at en lempeligere pengepolitik vil blive søsat for at dæmme op for de værste bivirkninger af den britiske afstemning om et farvel til EU. Også Den Europæiske Centralbank talte torsdag om en mere lempelig pengepolitik.

Torsdag sluttede den toneangivende tiårige amerikanske T-bond med en rente på 1,47 pct. Det var 4 basispoint lavere i forhold til lukkeniveauet onsdag.

Fredag morgen fortsætter rentefaldet på markedet i Tokyo. Den tiårige T-bond handles med en rente på godt 1,44 pct. - 4 basispoint mindre, end da det danske marked lukkede torsdag klokken 17.

ISM-TAL I FOKUS

Fredag kommer der væsentlige nøgletal fra både Europa og USA, hvor nogle af de vigtigste er de amerikanske data for PMI Industri, anlægsinvesteringer samt ISM Industri.

Sidstnævnte, der ifølge Bloomberg News ventes at lande på 51,3 ligesom i maj, har potentiale til at rykke ved renten, fortæller seniorstrateg ved Nordea Tine Choi.

»Bliver ISM stærkere end ventet, vil det sende renterne op, da det vil give medvind til Feds (den amerikanske centralbank, red.) planer om at forhøje pengepolitikken, men det kræver at tallet skejer voldsomt ud til den positive side, hvis det skal genoplive at markedet for alvor begynder at indprise en renteforhøjelse i juli/august,« siger hun i en kommentar.

Falder ISM til gengæld vil det forstærke tendensen med faldende renter. Et behersket fald kan dog give en rentestigning.

»Grænsen for, hvor svag ISM må blive, er dog hårfin, da et for stort fald sagtens kan vække recessionsfrygten til live, og det vil ikke blive taget positivt op af finansmarkederne,« fastslår Tine Choi.