Investorer flygter ud af britiske ejendomme

Brexit har lagt sin klamme hånd på ejendomsinvesteringer og byggeaktivitet i England, mens investorerne flygter i sikkerhed.

EPA/ANDY RAIN Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN

Tirsdag suspenderede tre kapitalforvaltere muligheden for, at deres investorer kunne sælge ejendomsinvesteringsfonde, da salgspresset voksede sig for stort.

Det var M&G Investments, Aviva Investors og Standard Life Investments, der trykkede på time out knappen, samme dag som det britiske pund atter ramte det laveste niveau i 31 år. Til sammen er værdien i de suspenderede ejendomsfonde 9,1 milliarder pund.

Det skriver Bloomberg.

Og stemningen kan sprede sig til det engelske ejendomsmarked, hvor særligt London, der huser mange internationale arbejdspladser, er i farezonen.

»Jeg forventer en ret skarp reduktion i investeringerne og også at ejendomsmarkedet og det private forbrug bliver ramt.  Det kan alt sammen skubbe os imod en situation med ingen eller negativ vækst,« siger John Gieve, der er tidligere deputy governor i Bank of England.

Og situationen vækker minder til den sidste finanskrise i 2008, lyder det

»Der minder lidt om salgspresset på de amerikanske investeringsfonde i 2008, der fremprovokerede en hastig risk-off flugt til sikkerhed,« siger Krishna Guha , der er næstformand for Evercore ISI i Washington . »Men vi vil gerne understrege, at størrelsesordenen her er mindre bekymrende end i 2008, fordi det er meget mindre og mere koncentreret.«

Tirsdagen viste nye tal, at væksten i den britiske servicesektor har ramt et 38 måneders lavpunkt, hvilket kraftigt indikerer, at Brexit allerede har sat en dæmper på den britiske økonomi. Samtidigt dokumenterede nye tal den laveste aktivitet i den britiske byggesektor i syv år.

Samme dag kom den Engelske Centralbank, med sit første initiativ for at holde hånden under den britiske økonomi, da den kontracykliske buffer blev sænket fra en halv procent til nul procent. Det betyder, at centralbanken lemper kapitalkravene til bankerne, om hvor meget kapital, der skal stilles til side til dårligere tider.