Jobtal fra USA lidt svagere end ventet

Det vælter fortsat frem med nye job i verdens største økonomi. Men det sker i et lidt langsommere tempo end ventet.

Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev skabt 215.000 nye job i USA i juli. Det var lidt færre end de 225.000, der var ventet. I juni blev der skabt 231.000 nye job, hvilket er en opjustering af de tidligere udsendte tal.

Også lønningerne steg mindre end ventet. Opgangen er på 2,1 procent i forhold til juli sidst år. I forhold til måneden før er væksten på 0,2 procent.

Arbejdsløsheden i USA er uændret 5,3 procent.

Økonom hos Nykredit, Tore Stramer, mener, at det nu er knap så sikkert, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, sætter renten op til september, sådan som mange ellers havde gættet på. Forventningerne før dagens jobtal var, at første renteforhøjelse ville komme til september.

»Det vil dog kræve en mærkbar acceleration i jobvæksten i såvel august og september,« siger økonom hos Nykredit, Tore Stramer.

I starten af ugen kom der også svage tal for såvel ISM som inflationen i USA.

»Derfor er der nu meget, der tyder på, at den ventede renteforhøjelse fra Federal Reserve er skubbet længere ud i fremtiden,« siger Tore Stramer.

Signalerne fra det amerikanske boligmarked er dog fortsat forholdsvis stærke. Så opsvinget i USA under et må betegnes som moderat.

Hos Danske Bank siger analytiker Mikael Olai Milhøj, at de nye tal tyder på, at amerikansk økonomi fortsat klarer sig pænt.

»Den fortsat stigende beskæftigelse og den lidt højere løninflation understøtter vores forventning om, at den amerikanske centralbank vil hæve renten for første gang på septembermødet,« siger han.

Det vil i så fald være den første rentestigning i USA siden juni 2006.

Selv om renten sættes op, så vil der i første omgang kun være tale om en lille stigning fra 0,25 til 0,50 procent. Så selv om USA snart begynder at normalisere renten igen, så vil niveauet for renten være lavt i et godt stykke tid endnu.

At de pengepolitiske renter i USA nok snart bliver hævet igen er ikke en dårlig ting, da det er et udtryk for, at amerikansk økonomi er ved at komme til hægterne igen.De nye jobtal styrker dollaren en anelse. de amerikanske renter er også steget. Det indikerer, at markedet finder en snarlig renteforhøjelse mere sandsynlig.

Cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank siger, at det vil få betydning hele kloden rundt, at renten snart er på vej op i USA.

»Den amerikanske rente er toneangivende for obligationsrenterne i hele verden. Kommende renteforhøjelser i USA kan meget vel løfte de lange obligationsrenter i Danmark i de kommende måneder, selv om de korte danske renter forbliver tæt på nul i lang tid endnu,« siger han.

TV: 215.000 nye job i juli i USA