Svage amerikanske jobtal ændrer ikke billede af stærk økonomi

Torsdagens amerikanske jobrapport for juni viste sig en smule skuffende i forhold til økonomernes forventninger, idet jobskabelsen uden for landbruget var lidt lavere end ventet, og tallet for måneden forinden samtidig blev revideret en smule ned.

Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Også de gennemsnitlige lønninger skuffede lidt, men alligevel viser den seneste lange periodes økonomiske data fra verdens største økonomi, at der er klar fremgang at spore samlet set. Sådan lyder vurderingen i hvert fald fra flere danske økonomer.

- Dagens tal var som sagt på den lidt svage sige, men tallene ændrer ikke ved billedet af, at amerikansk økonomi er i bedring. Derfor er det fortsat et spørgsmål om tid, før amerikanerne hæver renten. Vi venter således en rentestigning i andet halvår. Vores bedste bud er til september - men usikkerheden omkring Grækenland og dagens halvsvage tal gør, at det bestemt ikke kan afvises, at det først bliver lidt senere på året, skriver Steen Bocian, der er cheføkonom hos Danske Bank, i en kommentar.

Og nogenlunde samme udlægning af teksten finder man hos Sydbank, hvor makroanalytiker Kim Blindbæk også venter en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, til efteråret.

- Selv om arbejdsmarkedsrapporten skuffer i juni, skal man huske på, at det amerikanske arbejdsmarked har været i pæn fremgang de seneste 12 måneder. I løbet af de seneste 12 måneder er der skabt næsten 2,7 mio. nye job, og arbejdsløsheden bevæger sig langsomt ned mod Federal Reserves estimat for fuld beskæftigelse, skriver han i en kommentar.

- I første omgang kan Federal Reserve dog se tiden an, inden renten hæves, da inflationen er under dens målsætning. Vi fastholder vores forventning om, at Federal Reserve hæver renten i løbet af efteråret 2015, fortsætter Kim Blindbæk.

Torsdagens beskæftigelsesrapport for juni viste, at der blev skabt 223.000 job uden for landbruget i juni, hvilket var lavere end økonomernes forventning om 233.000 nye job ifølge estimater fra Bloomberg News.

De gennemsnitlige lønninger udviklede sig fladt på månedsbasis og steg med 2,0 pct. på årsbasis. Her havde økonomerne ventet stigninger på henholdsvis 0,2 pct. og 2,3 pct.

Arbejdsløsheden faldt dog samtidig til 5,3 pct. fra 5,5 pct. i maj, hvilket skal sammenlignes med økonomforventninger om et fald til 5,4 pct. Det store fald kan dog i høj grad tilskrives, at mange amerikanere forlod arbejdsstyrken i juni.

/ritzau/FINANS