Yellen varsler renteforhøjelser med start i år

Den amerikanske centralbankchef Janet Yellen vurderer, at Federal Reserve vil hæve renten i år, og de efterfølgende renteforhøjelser kommer gradvist i de efterfølgende år.

Foto: JOSHUA ROBERTS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men forhøjelserne følger ingen forudsigelig plan, og de vil være afhængige af den økonomiske udvikling.

Det var essensen af en tale som Federal Reserve-chef holdt sent fredag i San Francisco.

- Jeg venter, at forholdene vil berettige en rentestigning på et eller andet tidspunkt i år, lød det fra Janet Yellen, der igen nedtonede betydningen af timingen af den første stigning.

- Det afgørende for de finansielle markeder og den bredere økonomi er den forventede udvikling i de korte renter, og ikke det nøjagtige tidspunkt for den første renteforhøjelse, noterede hun.

Janet Yellen understregede nok engang i mange og lange vendinger, at afgørelsen er afhængig af de økonomiske data data afhængige og den skiftende vurdering af konsekvenserne af de indkommende oplysninger om de økonomiske udsigter.

- Vi kan ikke være sikre på den underliggende styrke i ekspansion, det maksimale niveau for beskæftigelse er i overensstemmelse med prisstabilitet, eller - på længere sigt - at renteniveauet er i overensstemmelse med maksimal beskæftigelse. Politikken skal justere i takt med at vores vurdering af disse faktorer ændrer sig, lød det blandt andet i talens konklusion.

I lighed med kollegerne i Federal Open Market Committee venter hun generelt, at en "temmelig gradvis stigning i renten vil være hensigtsmæssigt i de kommende år."

Og efter den indledende stigning, vil der ifølge Janet Yellen ikke blive fulgt nogen "forudbestemte trin af stramninger" hverken for størrelsen af stigningerne eller de tidsmæssige mellemrum.

- Stramningstakten kan øges, bremses, sættes på pause eller måske endda skubbes tilbage alt efter den faktiske og den forventede udvikling i aktivitet og inflation, påpegede hun og konkluderede:

- Intet i forløbet af det pengepolitiske udvalgs tiltag er forudbestemt undtagen udvalgets engagement for at fremme vores dobbelte mandat, maksimal beskæftigelse og prisstabilitet.

Ifølge Janet Yellen ventes arbejdsmarkedet "sandsynligvis at forbedres i de kommende måneder."

Hun pegede også at fremskridt i retning af den amerikanske centralbanks inflationsmål har været "mærkbart fraværende".

Detailsalg betegnede Janet Yellen som "skuffende", men Federal Reserve venter at privatforbruget stiger i år på grund af de robuste nøgletal for øget beskæftigelse og effekten af de lave energipriser.

Til gengæld er der bekymringer over den stærke dollar - en ting som Federal Reserves kun sjældent udtaler sig om. Bemærkningerne kom i forbindelse med Janet Yellens syn på andre dele af økonomien.

- Styrkelsen af dollar ser ud til at begrænse nettoeksporten, og de lave oliepriser fremtvinger et fald i boringsaktiviteten, mens opsvinget i boligbyggeriet fortsat ligger på et lavt niveau, lød det.

Alligevel er Federal Reservechefen forsigtig optimist.

- En vigtig faktor, der kan øge min tillid til inflationsudsigterne, vil være en fortsat forbedring på arbejdsmarkedet, lød det fra Janet Yellen.

/ritzau/FINANS