EU vil give lastbilproducenter rekordstor kartelbøde

EU og Margrethe Vestager er på vej til at give den største kartelbøde i EU's historie, for at straffe Europas største lastbilproducenter for at aftale priser.

Margrethe Vestager - konkurrencekommissær i EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det skriver Financial Times.

Anklagen går på Europas seks største lastbilproducenter, som tilsammen næsten har komplet kontrol over markedet. Fire af firmaerne har nu lagt næsten 20 mia. kr. til side til den forestående bøde, som ifølge EU-lovgivning kan blive på 10 pct. af selskaberne globale omsætninger, svarende til 80 mia. kr. De diskuterede beløb slår nemt den tidligere rekord på 10,5 mia. kr. udstedt til et tv- og computerskærms kartel, skriver Financial Times.

Margrethe Vestager, EUs konkurrencekommissær og leder af efterforskningen, har lagt vægt på, at Europa har 600.000 transport firmaer, hvilket betyder, at prisaftalerne kan have øget priser på alt fra mad til møbler. Sagen beskrives som en prioritet for kommissionen, og bøden kan potentielt allerede afgives inden for få uger.

Som "whistleblower" for karteldannelsen vil MAN, som er ejet af Volkswagen, normalt undgå en bøde, på trods af deres deltagelse i de ulovlige prisaftaler. De resterende selskaber under anklage er DAF, Daimler, Iveco, Scania og Volvo/Renault, skriver Financial Times.