Vestager siger nej til kæmpe telefusion

Milliardhandel, som ville skabe Storbritanniens største teleselskab under »3«s vinger, blokeres af frygt for stigende priser.

Margrethe Vestager præsenterede tirsdag middag beslutningen om at blokere for den store telefusion i Storbritannien. Foto: EUs net-TV
Læs mere
Fold sammen

Nej.

Det er onsdag middag beskeden fra EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der dermed forbyder teleselskabet »3« at overtage sin britiske konkurrent og skabe landets største mobilselskab. Dermed når hun denne gang selv at blokere for samme fusion, som Telia og Telenor selv nåede at aflyse i Danmark for præcis otte måneder siden, inden der kom et »nej« fra Bruxelles - og dengang med »3«s danske selskab som arg modstander af mobilbrylluppet.

Afvisningen af den britiske fusion sker ud fra frygten om, at det vil sætte konkurrencen ud af drift og drive priserne opad, når der kun ville være to mobilselskaber med egne mobilnet - BT/EE og Vodafone - til at konkurrere mod det fusionerede selskab, hvor »3« ønskede at overtage spanske Telefónicas O2, som ville få omkring 40 procent af markedet og have 34 millioner abonnenter. 02 er Storbritanniens næststørste mobilselskab målt på omsætning og det største målt på abonnenter.

Frygt for højere priser

»3«s ejer, hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa, der ejes af Asiens rigeste mand, Li Ka-shing, har forsøgt at tale EU til at sige ja gennem forskellige tilbud, men de har ifølge den danske konkurrencekommissær ikke været nok til at imødegå »de alvorlige bekymringer, som overtagelsen har rejst«.

»Vi ønsker, at mobilsektoren skal være konkurrencedygtig, så forbrugerne kan nyde godt af innovative mobiltjenester til rimelige priser og en høj netværkskvalitet. Målet med EUs fusionskontrol er at sikre, at sammenlægninger ikke svækker konkurrencen på bekostning af forbrugere og virksomheder. Det ville have været dårligt for britiske forbrugere og dårligt for den britiske mobilbranche, hvis Hutchison havde fået lov til at overtage O2 på de betingelser, som de foreslog,« konstaterer Margrethe Vestager i en kommentar.

Hun mener, at private mobilkunder ville have fået »mindre valg mellem at finde en mobilpakke, som passer til deres behov, og ville betale mere«.

Den omvendte verden af Danmark

Afgørelsen - der ifølge Margrethe Vestager vejer 2,56 kilo - har været ventet i nogen tid, herunder at det ville blive et nej til at godkende fusionen. Også de britiske konkurrencemyndigheder har udtrykt »alvorlige bekymringer« ved skabelsen af landets største teleselskab.

Hutchison er »dybt skuffet« over beslutningen og siger i en kommentar, at overtagelsen af O2 ville have bragt »store fordele til Storbritannien ikke kun ved at låse op for 10 milliarder pund store investeringer i den britiske, digitale infrastruktur men også ved at tage fat på at løse problemer med dækningen, med at øge netværkskapaciteten, hastighederne og priskonkurrencen for forbrugerne«. Hutchison overvejer nu at gå rettens vej.

I Danmark var »3« bekymret for at blive den lille, hvis Telia og Telenor fik lov til at slå deres forretninger sammen. Derefter ville TDC og Telia/Telenor hver sidde på omkring 41 procent af mobilmarkedet i Danmark og »3« stå med omkring 13 procent. Hutchison ejer 60 procent af »3« i Danmark, resten ejes af den svenske milliardfamilie Wallenbergs investeringsselskab Investor AB. Telia og Telenor havde allerede slået deres mobilnet i Danmark sammen, og det samarbejde er fortsat.

Hutchison havde budt 10,5 milliarder pund for konkurrenten O2.

»»3« er den spiller, som er kommet til seneste på det britiske marked og den mest aggressive og fornyende. Men samlet ville »3« og O2 have haft meget mindre villighed til at konkurrere med Vodafone og BT/EE. Vores undersøgelser viser, at mobilpriserne ville blive højere for alle mobilselskaber,« sagde Margrethe Vestager på et pressemøde.

Risiko for endnu højere priser i Danmark

Hun medgav, at mobilpriserne i Danmark er steget siden den aflyste fusion.

»Ja, i Danmark er priserne steget. Men risikoen er, at priserne ville være steget endnu mere, hvis fusionen var blevet gennemført,« sagde EU-kommissæren med henvisning til, at alle teleselskaberne siden efteråret har fjernet deres billigste abonnementer og til gengæld lagt lidt mere i pakken på de dyrere mobilabonnementer.

Hun køber ikke argumentet med, at det er altafgørende for teleselskabernes overlevelse, at de faktisk får lov til at købe op eller slå sig sammen.

»Vi hører ofte, at fusioner eller opkøb er nødvendige i den europæiske telebranche. Jeg har ikke set afgørende beviser, der understøtter dette. De seneste år er der blevet investeret milliarder i at udbrede 4G, samtidig med at der stadig er overskud,« sagde Margrethe Vestager.

Kritik af afgørelse

Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, kalder afgørelsen dårligt nyt for både Europa og forbrugerne men godt nyt for aktionærer i konkurrenten British Telecom (BT), der som eneste selskab i landet - ligesom TDC i Danmark - fortsat kan udbyde både bredbånd, TV, mobiltelefoni og fastnettelefoni, fordi BT ejer den faste infrastruktur.

O2s ejer, Telefónicas topchef José María Álvarez Pallete slog i marts fast, at Telefónica er »forberedt« på et nej fra Bruxelles og ikke agter at neddrosle sine investeringer, hvis det skulle blive udfaldet. O2 har tidligere påpeget, at konkurrencemyndighederne i Bruxelles begår fejl ved at se separat på mobilforretningen uden at tage internet- og TV-markedet med i betragtningerne, efterhånden som tingene hænger mere og mere sammen for forbrugerne.

Afvisningen af det britiske bryllup kan ikke bruges som skabelon for de andre sager, som afventer hendes godkendelse.

»Kort sagt betyder dette intet nyt for de andre sager, der venter. Kommissionen har ikke en generel regel om, at der skal være tre eller fire operatører (selskaber, red.). Der findes ikke et sådant magisk tal,« understregede Margrethe Vestager.

Hutchison, »3«s ejer, er også involveret i en ventende fusion i Italien. Her vil Margrethe Vestager 18. august meddele, om hun kan godkende fusionen med det russiske Vimpelcoms Wind.