EU-Kommissionen godkender gigantisk ølfusion

AB Inbev har fået grønt lys til at købe Sabmiller af EU-Kommissionen. Dermed bliver verdens to største bryggerikoncerner lagt sammen til én kæmpestor.

Foto: DAVID W CERNY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er dog flere betingelser, som AB Inbev skal opfylde, før godkendelsen glider endeligt ned hos kommissionen. Godkendelsen er betinget af, at AB Inbev sælger "næsten hele Sabmillers forretning i Europa", fremgår det af afgørelsen.

- Dagens afgørelse vil sikre, at konkurrencen ikke svækkes på disse markeder, og at forbrugerne i EU ikke bliver dårligere stillet. Europæere køber øl for omkring 125 mia. euro om året, så selv en lille prisstigning ville betyde ringere forhold for forbrugerne. Det er derfor vigtigt at sikre, AB Inbevs overtagelse af Sabmiller ikke forringer konkurrencen på det europæiske ølmarked, siger Margrethe Vestager, der er konkurrencekommissær i kommissionen.

Sker frasalget ikke, er EU-Kommissionen bekymret for, at det kan betyde højere priser på øl i Europa, hvor Sabmiller er i dag. Sabmiller har mærker som Miller, Peroni, Pilsner Urquell og Grolsch, mens AB Inbev sidder på ølmærker som Corona, Stella Artois og Budweiser.

AB Inbev har selv tilbudt at sælge Peroni og Grolsch fra i Frankrig, Italien, Holland og Storbritannien, og bryggerikoncernen har allerede accepteret et frasalg af mærkerne til det japanske bryggeri Asahi. Oveni har AB Inbev i forbindelse med godkendelsen, hvis den blev til noget, også tilbudt at sælge Sabmiller-forretningerne med Pilsner Urquell i Tjekkiet, Ungarn, Polen, Rumænien og Slovakiet.