Dansk is-mejeri har succes i Afrika

Trods udbredt korruption stormer mejeriet Fan Milk International frem i Vestafrika, hvor is-eventyret forventer vækst på 30 pct. i år.

AALBORG-FIRMAET, FAN MILK INTERNATIONAL, VINDER FREM PÅ ISMARKEDET I AFRIKANSKE LANDE. Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS EJSING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Vestafrika cykler 25.000 bude rundt med is i fryseboksen fra is-mejeriet Fan Milk. Den vestafrikanske is-biks er 57 pct. ejet af det danske moderselskab Fan Milk International.

I Ghana voksede isforretningen sidste år med 5,3 pct. til 370 mio. kroner, hvilket gav et overskud på 85,7 millioner kroner. Derved har Fan Milk formået at skabe en succes på det svære afrikanske marked. Et marked der er præget af krav om bestikkelse, hvilket adm. direktør i Fan Milk Ghana, Jesper Bjørn Jeppesen, også har oplevet.

"Jo flere internationale spillere, der kommer her, jo mere kan man begrænse korruption. Vi har aldrig benyttet korruption her i virksomheden, og vi har ingen intention om at gøre det, men det er klart, at vi er blevet presset i nogle tilfælde, men presset er blevet mindsket med tiden," siger han i Dagbladet Børsen.

Is i hele Vestafrika

Ifølge Transparency International er Ghana nummer 69 ud 182 lande på listen over, hvor korrupte myndighederne opleves at være. Fan Milk International ejer desuden hele eller dele af mejerierne og salgsselskaberne i Nigeria, Togo, Liberia, Burkina Faso, Elfenbenkysten og Benin. Moderselskabet Fan Milk International havde en omsætning på 751 mio. kroner og et overskud på 91 mio. kroner sidste år. Selskabet forventer 30 pct. vækst i 2012.

"Som vi investerer, og som det kører, har vi ingen forventning om, at tingene går ned ad bakke - tværtimod. Vi har haft meget store vækstrater de senere år, og i indeværende år håber vi på en omsætningsfremgang svarende til 30 pct. på bundlinjen," siger Jesper Bjørn Jeppesen.Sidste år vurderede finance-virksomheden Audon Partners, at et salg af Fan Milk International ville kunne indbringe omkring 1,5 mia. kroner. Selskabet ejes af Maj Invest, ledelsen og arvingerne til Erik Emborg, der i 1957 åbnedede et frysehus i Ghana og senere fik ideen til stifte en mælkefabrik.