Business-update: Vaccinechef måtte flygte med familien: Truslerne vælter ind

Berlingskes Business-redaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Vaccinechef i Indien Adar Poonawalla måtte flygte til London pga. trusler. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCIS MASCARENHAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godeftermiddag, og velkommen til ugens første Business-update.

Særligt to emner fylder meget denne eftermiddag. For det første mødes partilederne til de videre forhandlinger om genåbningens næste fase, der skal træde i kraft allerede på torsdag

Derudover er det her til eftermiddag sivet til flere medier, herunder Berlingske, at vaccinen fra Johnson & Johnson pilles ud af det danske vaccinationsprogram. Flere informationer om begge historier ventes at komme senere mandag.

Men der sker også andre ting. Her er overblikket:

Netbank tilbyder positive renter, men taber penge

Den netbaserede Facit Bank går imod strømmen af banker, som har negative indlandsrenter på konti med ned til 100.000 kroner. Banken tilbyder nemlig positive indlånsrenter, og det har resulteret i flere end 16.000 kunder, siden man åbnede i december 2019. Det skriver Finans.

Facit Bank er ejet af L’easy-milliardær Niels Thorborg, men selvom kunderne strømmer til, er den stadig en underskudsforretning. Facit Bank tabte 87,1 millioner kroner i 2020.

»Resultatet lever ikke op til forventningerne og er negativt påvirket af, at udlånsvolumen ikke har udviklet sig som budgetteret. Det skyldes hovedsageligt, at låneefterspørgslen har været lav som følge af covid-19,« står der i regnskabet.

Pandora-milliardær rammer aktiejackpot

Winnie Liljeborg var med til at stifte Pandora i 1979 sammen med eksmanden Per Enevoldsen, men har aldrig udtalt sig om fortjenesten af smykkegiganten. Til gengæld viser årsregnskabet for hendes investeringsselskab Liljeborg Gruppen ApS, at 2020 var et særdeles godt år. Det skriver Børsen.

Selskabet, som hun ejer selv, havde et overskud på 511 millioner kroner efter skat. Året forinden var det på 77 millioner kroner. Og det tyder på, at det er investeringer på teknologi og medicinalindustrien under krisen, der har givet jackpot.

»Det bunder i en investeringsstrategi, som vi udviklede for cirka fire år siden, hvor vi har haft særlig fokus på vækstaktier rettet mod teknologi og medicinalindustrien. Der er tale om et ekstraordinært resultat. Det er noget, der normalvis svarer til mange års afkast,« siger administrerende direktør i Liljeborg Gruppen, Martin Høyer-Hansen.

Vaccinechef måtte flygte med familien: Truslerne vælter ind

Topchefen for verdens største vaccineproducent, Serum Institute of India, der har en licensaftale med AstraZeneca, måtte i april flytte fra Indien til Storbritannien med familien. I et stort interview med The Times fortæller chefen, Adar Poonawalla, hvordan alvorlige trusler fra »magtfulde mænd« førte til familiens beslutning. Det skriver det norske medie Dagens Næringsliv.

Verdens øjne er i øjeblikket rettet mod Indien, hvor coronasmitten ser ud til at være ude af kontrol. Alene lørdag blev 400.000 personer konstateret smittet med tæt på 4.000 dødsfald. Og fordi vaccineproduktionen er voldsomt forsinket, har vreden været stor mod vaccinechefen, som gennem længere tid også har haft bevæbnede sikkerhedsvagter fra indiske specialstyrker døgnet rundt.

»Telefonerne er de værste. De er ustoppelige og meget truende. Aggressionen er enestående. Det er overvældende,« siger Adar Poonawalla i interviewet.

I interviewet fortæller han blandt andet, hvordan man planlægger at starte vaccineproduktioner i andre lande, men at det har skabt voldsomme reaktioner i Indien, hvor der er et stærkt ønske om, at landets egen befolkning prioriteres for at få pandemien under kontrol. Samtidig fortæller han, at han ikke planlægger at vende tilbage til Indien foreløbig.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Skat vinder stort slag mod tidligere TDC-ejere – skal hoste op med kvart milliard for penge ført ud af Danmark

Skattestyrelsen har trukket sig sejrrigt ud af et skatteopgør med fem tidligere TDC-ejere, som skal betale godt en kvart milliard kroner. I en anden sag dømte retten imod myndighederne. Flere opgør venter.

Læs historien her.

2. Rockwools topchef opgav CBS-regnearkene: Nu bygger han grønne vulkaner

Rockwool udleder store mængder CO2, når selskabet skal smelte sten om til den stenuld, som mange danskere bruger som isolering. Men selvom det er hundedyrt set med CBS-økonombriller, har selskabet valgt at gøre det umulige – bygge grønne vulkaner, der kan køre på både grøn strøm og biogas.

Læs historien her.

3. Hvad vil en svensk Spotify-milliardær med en engelsk fodboldklub?

Daniel Ek er blevet milliardær på at starte musiktjenesten Spotify og vil nu hælde nogle af pengene i at overtage den engelske fodboldklub Arsenal fra den upopulære Kroenke-familie. Er det af ren kærlighed til fodbold, eller er sportsklubber techmilliardærernes næste bane at boltre sig på?

Læs historien her.

4. Hans Engell: Simon Kollerup og Nationalbanken er på vej ud i en farlig konfrontation

Det er højst bemærkelsesværdigt, at nationalbankdirektør Lars Rohde har kastet sig ind i debatten om bankernes minusrenter, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Læs historien her.

5. TV 2 tager Paramount+ ind i sin streamingtjeneste

I juli vil TV 2 Plays abonnenter gratis kunne se med på det hele.

Læs historien her.