Business-overblik: Elon Musks rumprojekt kan gøre ham til verdens første billionær

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne, og vi tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

 
Elon Musk kæmper lige nu mod andre millardærer om at være bedst i rummet. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: August Bang. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens Business-overblik, hvor vi har samlet de vigtigste nyheder fra morgenstunden.

I dag skal vi blandt andet runde historierne om trusler og udfordringer for den grønne omstilling samt historien om manden, der kan blive den første i verden med 1.000 milliarder dollar på bankbogen.

Først begynder vi dog med historien om provobanken Lunar, der satser på, at 2022 bliver året, hvor de når et rekordstort antal bankkunder.

Provobank er ved at sprænges af selvtillid: »Næste år har vi en million kunder«

Denne gang er det ikke Dyne-Larsen, men en knap så kendt fyr ved navn Klausen, som har et godt tilbud til dig:

0,5 procent i rente på indlån op til 50.000 kroner og nulrente op til 250.000 kroner. Dertil kommer megabillig kurtage på aktiehandel og nul valutagebyr, når du svinger betalingskortet i udlandet eller på udenlandske webshops.

400.000 har allerede sagt ja tak til det tilbud og åbnet en konto hos Lunar Bank. Stifteren og topfiguren, Ken Villum Klausen, og hans hold forventer, at kunderne fortsætter med at strømme til, så Lunar når op på en million kunder i løbet af næste år. Det skriver Berlingske.

Lunar er fast besluttet på at vende op og ned på den finansielle sektor. Men prisen er et trecifret millionunderskud i seneste regnskabsår, som får ældre bankfolk til at ryste overbærende på hovedet over opkomlingen i forventningen om, at Lunar snart går væk.

»Jeg tror ikke, der er én bankdirektør, der ikke har spurgt mig, hvornår vi skal til at tjene penge. Det viser en fuldstændig anden indfaldsvinkel end vores. Den etablerede sektor læner sig tilbage og lader være med at investere og skovler pengene ind. Vi læner os frem i vognen og bruger penge,« siger Henning Kruse Pedersen, bestyrelsesformand for Lunar.

»Udfordringerne tårner sig op« – blød bund og fugle med stor magt truer Danmarks grønne omstilling

Danmark skal plastres til med grøn energi. Hvis ikke det sker, kommer vi aldrig til at opfylde klimalovens krav om 70-procents reduktion af drivhusgasser i 2030. Og så kan vi ikke imødekomme et voldsomt stigende forbrug af elektricitet.

Det er i virkeligheden så simpelt. Men så simpel er virkeligheden bare ikke.

Se eksempelvis på den seneste udvikling for et af de største og mest konkrete grønne projekter på tegnebrættet herhjemme: Hesselø Havvindmøllepark.

Efter den oprindelige plan skal projektet bygges 30 kilometer nord for Sjælland i Hesselø Bugt. Med en kapacitet på op til 1,2 gigawatt (GW) – svarende til omtrent 80 af de kraftigste vindmøller på vej på markedet – skal det fra slutningen af 2027 levere strøm til op mod en million danske husstande.

Problemet er bare, at det tykke fundament, der skal danne grundlag for de tunge havvindmøller, ikke står klippefast. Derfor er der ifølge Berlingske akut blevet brug for en plan B. Og i kulissen spøger andefuglen havlit.

Stor mangel på taxachauffører

Mange steder i landet holder taxaerne stille. For der er stor mangel på chauffører. Det er særligt i yderområderne, at taxakunderne derfor kan opleve at vente en-to timer på at blive hentet. Hvis man eksempelvis bor i Haslev på Sjælland, kan man risikere helt at blive afvist. Det skriver Jyllands-Posten.

Dansk PersonTransport oplyser til avisen, at der lige nu mangler omtrent 1.500 taxachauffører, cirka samme antal buschauffører og endnu flere lastbilchauffører. Det taler ind i den generelle problemstilling med mangel på arbejdskraft.

»Vi er desperate. Alle forsøger at få de gamle chauffører ind igen. Vi forsøger også at få jobcentrene til at hjælpe, men her kan vi højest få et par hundrede, hvis vi er heldige. Vi har også talt med regeringen om at etablere jobcentre i Spanien, Italien og Østeuropa,« siger Michael Nielsen, direktør i Dansk PersonTransport.

Elon Musks rumprojekt kan gøre ham til billionær

Ifølge investeringsbanken Morgan Stanley kan manden bag Tesla blive verdens første med svimlende 1.000 milliarder dollar på bankbogen – også omtalt som en dollarbillionær. Det skriver The Guardian.

Indtil videre har Tesla-stifteren, Elon Musk, allerede skabt en formue på omkring 241 milliarder dollar. Ifølge Forbes er han dermed verdens rigeste mand. Men med SpaceX-rumprojektet kan formuen vokse sig endnu større.

»Flere end én klient har sagt til os, at hvis Elon Musk bliver den første billionær … så bliver det ikke på grund af Tesla. Andre har sagt, at SpaceX kan blive det mest værdifulde selskab i verden – i samtlige industrier,« siger Adam Jones, analytiker i Morgan Stanley, til The Guardian.

For kort tid siden blev SpaceX det næstmest værdifulde privatejede selskab i verden kun overgået af det kinesiske techselskab Bytedance, som står bag appen TikTok.

Det er meningen, at SpaceX' indtjening skal hvile på at bringe mennesker og materialer op til Månen og til Mars.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom fra Nordnet, giver her sine bud på, hvad man som investor bør være opmærksom på i dag.

1. Nordea aflægger sit tredje kvartalsregnskab. Fortsætter de seneste kvartalers gode udvikling, og er der fortsat tydelige tegn på og bevægelse hen imod at levere på 2022-målsætningen om en tocifret egenkapitalforrentning og en faldende omkostningsprocent?

2. Tesla aflagde et regnskab, som overraskede let positivt på indtjeningen, men skuffede marginalt på omsætningen. Investorerne takserede det samlet til en let faldende aktiekurs i eftermarkedet. Var det den samlede regnskabseffekt på aktiekursen, eller kommer der flere og større udsving i dag?

3. Den amerikanske statsobligationsrente fortsætter med at stige. Spørgsmålet er ikke, om, men hvornår bevægelsen mod to procent for den tiårige amerikanske statsobligationsrente igen bliver en udfordring for investorerne? Der er fortsat god grund til at holde øje og udkig.

Det sker på markederne

USA lukkekurser onsdag

  • Dow Jones: +0,38 procent
  • S&P 500: +0,37 procent
  • Nasdaq: -0,05 procent

Asien indeks torsdag kl. 07.00

  • Japan Nikkei: -1,49 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,29 procent
  • Kina CSI: +0,17 procent