Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Ølkonkurrenter lugter blod i #metoo-sag: Mikkeller-chefen har verdens værste venner

Mikkeller-stifter leverer uvurderlig anskuelsesundervisning i amatøragtig håndtering af krænkelsessager. Det hele er #metoo-aktivisters skyld, klagede mikrobrygger Mikkel Bjergsø forleden. Nu siger han ydmygt undskyld.

Mikkeller-værtshuset Warpigs har været ramme om en af bryggeriets krænkelsessager. Navnet får denne klummeskriver til at gyse. Det skrives med gotisk inspirerede bogstaver og refererer til brændende og levende krigsgrise, som oldtidens hærførere sendte i felten for at skræmme livet af fjendens elefanter. Warpigs refererer også til heavybandet Black Sabbath's sang af samme navn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

#Metoo-sager om krænkelser af ansatte i København og Californien er eksploderet mellem hænderne på Danmarks mest kendte mikrobrygger, Mikkel Bjergsø, stifter af bryggeriet Mikkeller.

Bjergsø og Mikkeller er havnet i en storm af #metoo-anklager på de sociale medier om sexchikane af tidligere ansatte i bryggerivirksomheden.

Og som om det ikke var nok, svigtes han samtidig af (troløse?) venner, mens en (ondskabsfuld?) tvillingebror topper op med beskyldninger om, at den beundrede iværksætter lyver.

Nej, det er ikke sjovt at være Mikkel Bjergsø.

Flot anskuelsesundervisning

Det bedste, der kan siges om Mikkeller-sagen, er, at bryggeriet leverer anskuelsesundervisning i, hvordan #metoo-sager ikke skal håndteres.

Sagen lægger nye brikker til forståelsen heraf og løfter dermed opgaven efter Landbrug & Fødevarer, som de seneste uger har tumlet rundt i manegen i sagen om direktøren i datterselskabet DanBred, som ikke kunne holde fingrene fra unge kvindelige ansatte. Som bekendt endte svinecirkusset med, at den kvindelige direktør for Landbrug & Fødevarer fik nok og smækkede med døren.

Giftigt og sexistisk miljø

Anklagerne, som Mikkeller-ledelsen, herunder Mikkel Bjergsø angiveligt har vendt det blinde øje til, går blandt andet på, at der herskede et umodent, giftigt og sexistisk arbejdsmiljø på Mikkellers bryggeri i San Diego i Californien og på Mikkellers bar Warpigs i Kødbyen i København samt på Mikkellers kontor i København.

Mikkeller-værtshuset Warpigs har været ramme om en af bryggeriets krænkelsessager. Navnet får denne klummeskriver til at gyse. Det skrives med gotisk inspirerede bogstaver og refererer til brændende og levende krigsgrise, som oldtidens hærførere sendte i felten for at skræmme livet af fjendens elefanter. Warpigs refererer også til heavybandet Black Sabbath's sang af samme navn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Lige nu er den konkrete konsekvens af #metoo-stormen, at mikrobryggeriets prestigearrangement, ølfestivalen Mikkeller Beer Celebration Copenhagen (MBCC) trues af aflysning. Halvdelen af omkring hundrede tilmeldte deltagende mikrobryggerier har nemlig meldt fra, mens Mikkellers indestående på omdømmekontoen svinder.

I offentlige udtalelser erklærer bryggerier fra Canada, Storbritannien og USA, at de ikke længere kan lægge navn til Mikkellers festival. Årsag: Mikkellers krænkelseskaos.

Angreb #metoo-aktivister

Men fremfor at agere proaktivt accelererede Mikkel Bjergsø #metoo-stormen til vindstyrke 12, da han rettede kanonen mod sexisme-aktivister:

»Aktivister på Instagram presser mine kollegaer og venner i branchen og forsøger at ødelægge min festival og i sidste ende min forretning,« klagede han.

Birgitte Erhardtsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

De aktivister, som Mikkel Bjergsø refererer til, tegnes i Danmark af barleder Fanny Wandel og en gruppe på de sociale medier, der kalder sig mikkellerbeer.protest, som gennem længere tid har lagt anonymiserede anklager om krænkelser på ud på de sociale medier. Dermed lægger de sig i halen af en international bølge af kvinder, som brokker sig over krænkelser i ølbranchen.

Mikkellers stifter Mikkel Bjergsø ser med god grund betænkelig ud. Forleden måtte han giv en undskyldning til metoo-aktivister efter flere krænkelsessager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Mikkel Bjergsø påstod, at festvalaflysningerne udelukkende skyldes frygt for aktivisterne. Ifølge bryggeren har han personlige relationer og venskaber med ejerne bag alle de bryggerier, som har aflyst. Privat har de skrevet til ham, at de er kede af at aflyse, hvilket de gør af ren og skær frygt for offentlig udskamning, hævdede han.

Ung kvindelig formand sendt i byen

Sagens alvor er sent gået op for Mikkel Bjergsø og Mikkellers øvrige ledelse, som forleden sendte sin nyudnævnte unge! og kvindelige! bestyrelsesformand, advokat Ditte Lassen-Kahlke (36 år), på forsiden af Børsen, hvor hun på virksomhedens vegne lagde sig fladt ned:

»Der har desværre inden for de seneste fire år været sager om krænkende adfærd … Vi erkender, at disse sager ikke har været håndteret godt nok,« sagde hun og lovede bod og bedring.

Puha, mon Mikkel Bjergsø og Mikkeller så kan tørre sveden af panden?

Den onde tvilling

Nix. Mikkeller-stifterens tvillingebror var ikke taget i ed, og Jeppe Jarnit-Bjergsø, som selv er i ølbrygger, beskylder efterfølgende Mikkel Bjergsø for at lyve:

»Bryggerierne trækker sig jo, fordi de ikke kan stå inde for den måde, Mikkeller gør det på og har gjort i årevis. De kvindelige aktivister råber op, fordi noget er galt. De gør det ikke for at ødelægge Mikkeller,« sagde tvillingebroren forleden.

Den onde tvilling Jeppe Jarnø-Bjergsø beskylder sin bror for at lyve – og brygger selv øl på bryggeriet med det sigende navn, Evil Twin i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Birch.

Det er kendt i ølbranchen, at Jeppe Jarnit-Bjergsø har et mildt sagt anspændt forhold til sin bror, hvilket navnet på Jeppes bryggeri Evil Twin også antyder.

Så trængte den ind

Så måtte Mikkel Bjergsø til tasterne igen med en ydmyg undskyldning på Facebook. Han har nu (i løbet af ganske få dage, flot!) lært lektien og kalder det nu »utilgiveligt«, at Mikkeller ikke tidligere »rakte ud« til forhenværende medarbejdere, der har været udsat for krænkelser.

Sikke venner, og sikken bror at have! Men bundlinjen er, at Mikkeller og andre ledere i den mandsdominerede ølindustri har ignoreret, at kvindelige ansatte ikke finder sig i sexistiske bemærkninger og det, der er værre.

Jeg holder seks India Pale Ale på, at bryggerikonkurrenterne er rædselsslagne for at havne i samme suppedas som Mikkeller, samtidig med at de øjner en oplagt mulighed for at skille sig ud ved at melde afbud til deres københavnske »ven«. Det er en omfattende opgave at reparere på Mikkellers ødelagte omdømme, og imens kan »vennerne« skrue op for hanerne. Skål!

Birgitte Erhardtsen er erhvervskommentator på Berlingske Business