Business-overblik: Coronagælden kan blive så uoverskuelig, at konkurser »kan være en sidste udvej«

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Virksomheder har optaget store rentefrie lån for at komme gennem coronakrisen. Snart forfalder de til betaling, og derfor frygter brancheorganisationer, at det kan få pressede virksomhedsejere til at spekulere i konkurs for at slippe for gælden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens rundtur i morgennyhederne om erhvervslivet.

I dagens nyheder går arbejdsmarkedsforskere i rette med sygeplejerskernes argumenter for at få bedre løn, og så er flere erhvervsorganisationer bekymrede for, at virksomheder vil forsøge at snige sig udenom uoverskuelig gæld til staten.

Men vi begynder med, at der siden finanskrisen har været en stor kløft i dansk erhvervsliv. En kløft, som formentlig blot er blevet større på grund af coronakrisen.

Kløften mellem små og store virksomheder er blevet dybere

Investeringerne i de små og mellemstore virksomheder har ramt et lavere niveau end før finanskrisen. Det blotlægger en ny analyse fra Danmarks største fagforening 3F.

Dermed er kløften mellem de små og store virksomheder blot blevet større, for sidstnævnte har travlt med investeringer i it, maskiner og andet produktionsudstyr.

I de små virksomheder har investeringerne de seneste år har ligget meget lavt og på et niveau, der er omkring halvdelen af det, man så, før finanskrisen satte ind. 3Fs analyse viser, at det ville have krævet 39 milliarder kroner mere i investeringer i 2019 for at nå gennemsnittet fra før finanskrisen.

Hos Dansk Industri mener underdirektør Morten Granzau, at det er bekymrende, at mange små og mellemstore virksomheder hænger i bremsen.

»Det gælder eksempelvis i forhold til den grønne omstilling og digitalisering, hvor det er afgørende, at erhvervslivet er med på noderne og får investeret i ny teknologi, der kan sikre, at de har morgendagens løsninger og fortsat er relevante for deres kunder,« siger han.

Læs historien i Berlingske her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Stor risiko for at pressede virksomheder vil spekulere i konkurs

Flere brancheorganisationer sender nu en kraftig advarsel til skatteministeren.

Det er organisationerne Dansk Erhverv og SMVdanmark, som ringer med alarmklokkerne i Finans. De mener, at der er en reel risiko for, at pressede virksomhedsejere vil lade deres selskaber gå konkurs i kølvandet på coronakrisen. Formålet med konkurs er at slippe for at betale coronagæld til staten og i stedet begynde helt forfra.

I Dansk Erhverv mener man, at en konkursbegæring »kan være en sidste udvej for nogle virksomheder, hvis gælden bliver for stor og uoverskuelig«.

De opfordrer derfor skatteminister Morten Bødskov (S) til at løsne vilkårene for tilbagebetaling af de særlige rentefrie lån, som skulle hjælpe erhvervslivet helskindet gennem coronakrisens restriktioner og nedlukning.

»Der er betydelig risiko for en dominoeffekt af konkurser, hvis vi ikke får sikret, at der kommer en glidende og fair overgang for, hvordan vi får afviklet den opbyggede coronagæld,« siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, til Finans.

Forskere: Det er ikke så simpelt at sammenligne løn

Landets sygeplejersker strejker nu på anden uge for bedre løn. Sygeplejerskerne mener, at de har et lønefterslæb på 12 til 15 procent i forhold til en række mere traditionelle mandefag.

Men arbejdsmarkedsforskere går nu i rette med sygeplejerskerne i dagens Berlingske og siger, at man ikke kan sammenligne løn på tværs af forskellige brancher og faggrupper. Det er et mere kompliceret regnestykke end som så at sammenligne uddannelseslængder med hinanden eller lønninger mellem det private og det offentlige, lyder det.

Flemming Ibsen, professor emeritus ved Aalborg Universitet, siger, at det er som at sammenligne æbler og pærer:

»Man kan ikke bare ud af det blå luft sige, at man har et lønefterslæb i forhold til mændene i den private sektor. Det kan forklares. Ligestillingsloven og EUs ligelønsdirektiv taler om ligeløn inden for virksomheder, koncernen og enkelte brancher. Den ser ikke på tværs af grupper eller brancher,« siger Flemming Ibsen.

Andennæstformanden i Dansk Sygeplejeråd, Dorthe Boe Danbjørg, køber ikke præmissen om, at sygeplejerskerne sammenligner lønninger på kryds og tværs.

»Vi sammenligner primært inden for det offentlige. Det mener jeg, at vi er skarpe på. I den sammenhæng er der efterslæb i forhold til de mere mandsdominerede fag. Det er urimeligt og skyldes alene, at vi sidder fast i strukturen fra 1969,« siger hun og henviser dermed til den stærkt debatterede 52 år gamle tjenestemandsreform, som placerede sygeplejerskerne lavt i lønhierarkiet, og som fortsat er med til at tynge lønnen.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, giver sit bud på tre forhold på aktiemarkederne, som du skal være opmærksom på onsdag.

  • Kinesiske PMIer, danske reviderede tal for vækst og arbejdsløshed samt aktivitetsindikatoren Chicago PMI for juni vil være blandt de vigtigste makroøkonomiske målepunkter for investorerne i dag.
  • De grønne aktier, ikke mindst Vestas og Ørsted, har fået et betydeligt kurscomeback med 10%+-stigninger siden seneste G7-topmøde, hvor den grønne dagsorden blev gentaget. Har selskaberne rystet forårstrætheden af sig?
  • FLS annoncerede i går en større »grøn cementordre«, som forhåbentlig de kommende år både skal give mere at lave til FLS, gavne den grønne omstilling og samtidig få FLS ud af den negative spiral, som selskabet økonomisk og aktiemæssigt har befundet sig i alt for længe. Er FLS på vej ud af de økonomiske fortrædeligheder?

Det sker på markederne

USA – aktier, lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: +0,03 procent
  • S&P 500: +0,03 procent
  • Nasdaq: +0,19 procent

Asien – aktier, indeks onsdag kl. 06.45:

  • Japan Nikkei: -0,02 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,16 procent
  • Kina CSI: +0,24 procent