Haven med Louise Axholm: Byg din egen drivbænk

Efter vores tomater sidste år blev smadret af regnen i august måned, har vi besluttet af bygge en drivbænk. Den giver gode vækstbetingelser og skærmer mod regn og snegle.

I den færdigbyggede drivbænk ses de små tomatplanter. Inden længe kommer der også basilikum. Fold sammen
Læs mere

Sidste forår byggede vi to højbede i haven, beregnet til at lave en køkkenhave. Tidligere havde vi brugt aflagte fiskekasser fra Esbjerg Havn, men de blev for små i det lange løb.

Der var mange grunde til at vi valgte at lave højbede i stedet for at plante direkte i jorden. For det første er det en bekvem arbejdshøjde for både børn og voksne, især hvis man laver en siddekant hele vejen rundt.

For det andet har et højbed den fordel, at jorden bliver opvarmet af solen på kassens sider. Det gør at jorden holder sig varm i længere tid. Sidst men ikke mindst er det en effektiv afskærmning mod snegle.

Læs også:
Haven i april
Min have bliver aldrig færdig
Haven lige nu: Beskære eller ikke beskære?
Roserne skal beskæres

Sidste år havde vi forårsløg, rødbeder, salat, bønner, courgette og ærter, for bare at nævne nogle. Det meste gik godt, og vi havde en fin høst. Efter en god høst forrige år havde vi store forventninger til vores frilandstomater, der som navnet siger, tåler at stå ude i det fri.

Vi ventede utålmodigt på at tomaterne igen skulle vokse sig store og tilpas røde, men den våde, regnfulde august var desværre mere end tomaterne kunne holde til. Vi havde fem tomatplanter, hvor tomaterne var store og tæt på at være modne, men de gik alle som én tabt i vandmasserne. Tomaterne sprak og rådnede og modningen stoppede fuldstændig.

Det var simpelthen så ærgerligt! Mange ugers venten og store forventninger til den kommende høst var gået tabt i løbet af få dage, men vi fik lært, at en overdækning af tomaterne kunne have reddet vores høst.

Følg også boligstoffet på facebook

Vi har nu taget ved lære af vores erfaringer og bygget en drivbænk. Det kunne også have været et drivhus, men med to små drenge og et fodboldmål i haven, tror jeg ikke at det vil være nogen særlig god idé, så drivhuset må vente. Indtil da kan en drivbænk forhåbentlig forbedre vilkårene for vores tomater.

At undvære solmodne, hjemmedyrkede tomater, det vil vi ikke. Selv om en drivbænk forhåbentlig vil løse de problemer, der har været forbundet med vores tomater, så er der dog også en del ekstra arbejde.

For at skabe de ideelle vilkår i drivbænken, skal vinduerne åbnes og lukkes alt efter vind og vejr. Bager solen, må vinduet ikke være lukket helt, så brænder planterne af. I starten har planterne til gengæld rigtig meget glæde af den isolation, som en drivbænk giver, så der skal vinduet holdes lukket, eller lidt på klem. Er der en dejlig mild sommerstøvregn, er det en god idé at åbne vinduerne, eller tage dem helt af. På den måde bliver planterne vandet naturligt, så man ikke behøver at eftervande.

Det vil dog være nødvendigt at eftervande under alle omstændigheder, da et højbed/drivbænk ikke har samme gode evne til at holde på fugten som selve jorden. Skal der vandes tilstrækkeligt og med god samvittighed vil jeg anbefale at man opsamler sit eget regnvand fra f.eks. et hustag. Der går nemt mange liter til vanding af en køkkenhave over en sæson. Det vil jeg hellere have kommer fra himlen end fra en vandhane.

Læs også:
Haven i april
Min have bliver aldrig færdig
Haven lige nu: Beskære eller ikke beskære?
Roserne skal beskæres

Vi har valgt at placere drivbænken ved siden af vores højbede. Da vi har gode erfaringer med udformningen af højbedene, har vi valgt at tage udgangspunktet i disse. Derfor har vi igen brugt brede uhøvlede lærkebrædder til selve kassen, lærkestolper og et høvlet terrassebræt i lærk til siddekant. Vi har valgt lærk fordi det er resistent over for fugt og råd uden at man får alle de kemiske stoffer fra trykimprægnering ned til grøntsagerne. Dimensionerne er også de samme. 120 cm bred og 40cm høj. Dog er drivbænken kun to m eter lang, hvor højbedene måler tre meter i længden. Den største forskel er, at drivbænken har fået en høj side på 80 cm placeret mod nord, hvor den danner en bagside i drivbænken, der skråner ned mod forkanten. Det giver masser af direkte sol.

Da vi ikke lige stod med et par gamle fine, sprossede vinduer i overskud, har vi bygget nogle selv. Vinduerne er hængslet i toppen af drivbænken og kan ved hjælp af en pind holdes åbne i den højde, vi har brug for. Når vi skal så, plante, vande og renholde i drivbænken, kan vi tage vinduerne helt af. Det er ret enkelt og kræver blot et tophængsel eller et støttebeslag, der kan købes i de fleste byggemarkeder. Indvendigt i drivbænken har vi fjernet al græstørv og rødder og foret med fiberdug. Derefter har vi fyldt drivbænken med højbedsmuld i en dybde på 30 cm. Denne jord er som navnet lyder, specielt blandet for brug i et højbed. Jorden kan bl.a. købes hos www.lyngenaturgoedning.dk. 

Da vi nu kan tilbyde nogle væsentligt bedre forhold for vores tomater, vil vi ikke længere dyrke frilandstomater, men prøve med rigtige drivhustomater. De fleste drivhustomatplanter kan blive flere meter høje. Det er der ikke plads til i en drivbænk, derfor bliver planterne nødt til at ligge ned. Efterhånden, som planterne er vokset tilstrækkeligt store, vil jeg spænde noget ståltråd ud over drivbænken i en højde på små 15 cm over jordlaget. På den måde håber jeg at kunne løfte planterne, så tomaterne ikke ligger direkte på jorden, og det vil forhåbentlig også give noget mere plads i drivbænken, når den bliver inddelt i flere etager.

I stedet for at plante den samme tomatsort i hele drivbænken, har jeg valgt at købe en frøblanding bestående af forskellige tomatsorter. Det giver en høst af røde, gule, grønne og stribede tomater, men også de lange og de runde, de store og de små. Det vil pynte på middagsbordet og være til stor glæde for børnene, der skal hjælpe med at høste.

Mellem tomatplanterne skal der plantes et par basilikumplanter, jeg har stillet til forkultivering i vindueskarmen. Basilikum har som tomater godt af både læ og varme, og det er et dejligt supplement når tomaterne skal spises. Nu er der bare tilbage at vente og håbe på en udbytterig høst.

Næste side: Byg din egen drivbænk

Sådan bygger du din egen drivbænk (se billede herunder)

Stolperne graves i jorden i en dybde på ca. 60 cm. Der sættes en stolpe i hvert hjørne af drivbænken og én på midten af hver langside. Beklædningen er skruet på indersiden af stolperne for at give en regulær kasse.

Oven på stolperne, på de to langsider, er der sat et høvlet siddebræt, der derved sidder på ydersiden af kassen. På det ene siddebræt er vinduerne hængslet. Fiberdugen på indersiden af drivbænken er påsat med hæfteklammer.


Drivbænken begynder at tage form. Stolperne er sat i jorden og siderne er ved at blive beklædt.

Materialeliste:
- Lærkestolper 9x9 cm. Længden afhænger af drivbænkens højde
- Lærkebrædder, uhøvlede 2,5x20 cm. Længden afhænger af drivbænkens dimensioner
- Siddebræt i høvlet lærk 3,2x12,5 cm. Længden afhænger af drivbænkens dimensioner
- Vinduerne er lavet i fyr, der efterbehandles med koldpresset linolie for en bedre
holdbarhed. (Linolie kan bl.a. købes hos byensfarve.dk)
- Vinduesramme 3,3x3,3 cm. Længden afhænger af vinduernes dimensioner.
- Fals fræses med overfræser eller skæres med rundsav.
- Vinduessprosser 3,3x2,1 cm. Længden afhænger af vinduernes dimensioner
- Glas tre mm. Dimensionerne afhænger af rammens størrelse
- Linoliekit og stifter til at fastholde glasset i rammen
- Tophængsler eller støttebeslag
- Håndtag
- Fladjern, vinkeljern m.m.
- Skruer, husk til udendørs brug
- Fiberdug, kan erhverves i de fleste byggemarkeder
- Højbedsmuld, lyngenaturgoedning.dk

Spring byggearbejdet over:
Hvis du vil købe en færdig drivbænk, så tjek f.eks. growcamp.com, arresthuset.dk og opj.dk

Læs meget mere livsstil- og boligstof i vores to, gratis nyhedsbreve: Din Bolig om tirsdagen og Fri Weekend om fredagen. Meld dig til her