Undgå at sne og frost får taget på dit hjem

Når kulden sætter ind og sneen falder, kan skaden allerede være sket – derfor er det vigtigt at få boligen gjort vinterklar.

Har du ikke fået forberedt dit hus på sneen og kulden, kan det blive en dyr fornøjelse, hvis der opstår skader. Har du været for sent ude, og sneen allerede ligger på taget, så kan det være en idé at tætne taget indefra og sørge for, at tagrender og afløb er rene, så smeltevandet kan løbe væk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox og Nic's events
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Småskavanker, revner i fundamentet eller huller på toppen kan hurtigt taberdømme dit hus, når kampen står mod sne og frost. Derfor er det vigtigt, at du forbereder din bolig på vinterens kulde, inden den får rigtigt fat i landet.

»Denne vinter har indtil videre været mild og stort set uden frost, så det har ikke været så aktuelt som de seneste år. Men egentlig burde man forberede huset i efteråret, inden vinteren starter. Men bedre sent end aldrig,« siger chefkonsulent og bygningskonstruktør MAK hos Konstruktørforeningen, Jette Leth Fejerskov Djælund, og fortsætter:

»Har man ikke har allerede gjort det, så er det bare om at komme i gang, ellers risikerer man, at revner og huller – og hvad der ellers måtte være af skader på huset – forværres, når der kommer temperatursvingninger mellem tø og frost, som er typiske i Danmark om vinteren.«

En god start på husets frostforberedelser er at sætte tid af til at gennemgå hele huset, så du er sikker på, at du kommer omkring alle risikogrupper. Både tag, tagrender, nedløb, vinduer, murer og sokler skal gennemgås. »Man kan passende starte oppefra ved skorstenen, hvis man har sådan én.

Her skal man holde øje med revner i skorstensafdækningen, for hvis der er revner, kan der komme vand ind, og så kan der komme frostsprængninger, når det fryser. Finder man revner, skal de fyldes op. Hvis man er lidt af en handyman, kan man selv gøre det, men ellers kan en murer hjælpe,« siger Bygningskonstruktør Bjarne Rasmussen fra Bygge- og Miljøteknik A/S.

Alle steder, hvor der kan sidde noget løst, eller hvor der kan være huller eller revner, bør tjekkes. Hvis vand kan trænge ind, så kan der også komme skader, når sneen og frosten kommer.

»Specielt efter december-stormen er det en god idé at tjekke taget og sikre, at der ikke er tagsten, som har flyttet sig, eller at der ikke er inddækninger, som er gået op og har skabt huller ind under taget,« siger Bjarne Rasmussen.

Manglende forberedelse kan blive en dyr affære, når skaderne skal udbedres. Derfor anbefaler både Konstruktørforeningen og Bygge- og Miljøteknik, at man får helt styr på huset og vedligeholdelsen, inden frosten kommer, men de påpeger også, at det er en god idé at sørge for også at passe på huset, når vinteren først er kommet.

»Man kan selvfølgelig ikke rende rundt oppe på taget, når først det er dækket af sne og is, men der er andre ting, man kan gøre, selv om vinteren er kommet. For eksempel kan man tætne taget indefra, og man kan jo også sørge for stadig at holde tagrender og afløb rene, så smeltevand kan løbe væk,« siger Bjarne Rasmussen, han suppleres af Jette Leth Fejerskov Djælund:

»Er skaden sket, eller er der kommet sne, så skal det fjernes, inden det begynder at tø, så smeltevandet ikke løber ind. Start med at gøre afløb fri, så vandet kan løbe væk – det gælder både på gaden og på ens egen grund – og gå så videre med sneen.«

Skulle du få øje på for eksempel en revne, efter at frosten er kommet, er der ikke andet for end at forsøge at holde den så vidt mulig fri for vand og så få den udbedret, så snart det bliver frostfrit.