Sådan undgår du allergi i dit hjem

Rengøring, oprydning og tilpas meget udluftning i hjemmet er nogle af de vigtigste faktorer, hvis du vil mindske risikoen for, at du eller en i din familie udvikler allergi.

Selv om det kan virke oplagt at tørre tøjet udenfor i forårs- og sommerperioden, kan pollenpartikler gemme sig i tøjet og give pollenallergiskere gener efterfølgende. Fold sammen
Læs mere
Foto: RLHyde, bob in swamp
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når det handler om allergi, er der mange syndere i hjemmet, som kan gøre det svært at vinde kampen mod tilstoppet næse, øjne der klør, hoste, nysen og udslæt. Der er dog nogle relativt enkle ting, du kan gøre.

Ifølge rådgivningschef hos Astma- Allergi Danmark, Betina Hjort, handler allergiforebyggelse helt grundlæggende om at blive bedre til at tænke over, hvilken tilgang vi har til allergi i hjemmet.

»Det drejer sig om helt basale ting som rengøring og oprydning, så der ikke ligger bunker af støv eller rod, som pollen og husstøvmider kan gemme sig i. Men det handler også i høj grad om udluftning. Selv om mange ved, at de bør lufte ud tre gange dagligt i fem minutter ad gangen, så er vi stadig rigtigt dårlige til at få det gjort,« siger hun. 

Husk at lufte ud

Udluftning af boligen er vigtigt, fordi det er med til at holde luftfugtigheden i boligen nede og minimere bestanden af husstøvmider, der er afhængige af fugt for at kunne leve. Men det er ikke nok bare at smække alle vinduer og døre op og lade hele huset blæse igennem en time – eller hele dagen, mens vi er på arbejde.

»Hvis du lufter ud ved at lave gennemtræk i lang tid, bliver både vægge og møbler kølet ned, og det kan faktisk have den modsatte effekt, for når du lukker vinduerne igen, vil kulden, der nu sidder i rummet, være med til at få luftfugtigheden til at stige, og så bliver forholdene bedre for husstøvmiderne, « siger hun.

Det kan være svært både at huske og nå tre gange udluftning om dagen. Specielt hvis du ikke har lyst til at sidde i træk, når du endelig får tid at sætte dig ned og slappe af. Men til det har Betina Hjort et råd, der handler om at få skabt sig en vane, så udluftning bliver en helt naturlig del af hverdagen. 

»Jeg lufter f.eks. ud, lige når jeg kommer hjem. Jeg låser døren op og går ind og åbner vinduet, og så går jeg ud for at tømme bilen. På den måde slipper jeg for at blive generet af udluftningen,« siger hun og understreger, at du på samme måde kan slippe for irritationsmomenterne ved at lufte ud om morgenen og om aftenen.

»Lav gennemtræk om morgenen, når du er i bad og gør det samme, når du børster tænder om aftenen – på den måde bliver soveværelset også kølet ned til natten, som de fleste mennesker kan lide, at det er.« 

Parfume og pollen

Husstøvmider er en ting, men der er andre ting, der kan give allergi. For meget parfume i vaskemidler kan give både allergisk kontakteksem og genere følsomme luftveje, lige som parfumen i duftfriskere og duftlys kan genere.

Derudover er der pollen, som allergikere er særligt udsat for i foråret og om sommeren. Og selv om tørring af vasketøj udenfor kan spare dig penge og er det mest miljøbevidste valg, så bør en pollenallergiker ifølge Betina Hjort lige genoverveje det. 

»Har du problemer med pollenallergi, skal du ikke tørre dit tøj udenfor i den periode, hvor den type pollen, du er allergisk overfor, topper. Det vil giver alt for mange pollenpartikler i tøjet, og så bliver du virkelig generet,« siger hun.