Gør din bolig dig syg?

Er dit hjem plaget af fugt, kan det meget hurtigt blive invaderet af skimmelsvamp – og det kan ende med at gå ud over dit og din families helbred. Boligen guider dig her til, hvordan du slipper af med den uvelkomne gæst.

Ifølge Sundhedsstyrelsen forekommer problemer med fugt og skimmelsvamp i en “ikke ubetydelig del af danske hjem”. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste er enige i, at skimmelsvamp helst skal holdes helt fra døren. Men mange nikker nok også genkendende til, at det kan være en svær opgave. Pludselig har fugen ved vinduet, flisen på badeværelset eller væggen på teenagerens værelse fået et mørkt strejf af noget, du ikke umiddelbart synes, ser lækkert ud.

Skimmelsvamp har meldt sin ankomst. I naturen er svampe – herunder altså også skimmelsvamp – en naturlig og meget vigtig del af kredsløbet og eksempelvis den proces, hvor blade, træstammer m.v. bliver omdannet til jord og andet organisk materiale i skoven.

Helt så naturlig og nyttig er svampen ikke indenfor – og velkommen er den da slet ikke. Når den alligevel en gang imellem bliver hængende, skyldes det, at de skimmelsporer, som uundgåeligt bliver bragt indenfor med luften, møder nogle vækstbetingelser, som gør, at sporerne kan overleve.

For at undgå at skimmelsporerne sætter sig, er det derfor nødvendigt at undgå, at de vækstbetingelser, som sporerne leder efter, overhovedet er til stede. Det betyder helt konkret, at du skal undgå, at der er områder, hvor skimmelsporerne kan finde en kombination af lys, mørke, fugt og næring. »Lys, mørke og næring i sig selv er svært at holde væk.

Men fugt og vand kan begrænses. Og derfor handler forebyggelse af skimmelvækst i høj grad om at undgå fugt,« siger professor i indeklima ved Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet, Lars Gunnarsen.

Han fortsætter: »Du skal f.eks. forsøge at undgå at tørre tøj indendørs, huske at tænde for emhætten og sætte låg på spaghettien, når du laver mad, og så skal du skrabe væggene, når du har været i bad.«

Derudover er det ifølge Lars Gunnarsen også en god idé at forsøge at holde familiens badning nogenlunde samlet til et tidspunkt af døgnet, så badeværelset ikke bliver fugtigt flere gange i løbet af dagen. Sørg også for regelmæssig udluftning – meget gerne tre gange i døgnet – og mere i forbindelse med madlavning, når I er mange mennesker samlet og i forbindelse med rengøring, hvor der produceres mere fugt.

Kan det ikke lade sig gøre at tørre vasketøjet udendørs, skal du i det mindste undgå at tørre det i soveværelset, hvor der i forvejen er meget fugt, som vi naturligt afgiver, når vi sover.

Selv om mange måske kender huskereglerne omkring skimmelsvamp og forsøger at holde den frygtede husgæst stangen, så forekommer fugtskader og problemer med skimmelsvamp ifølge Sundhedsstyrelsen alligevel i en “ikke ubetydelig del af danske hjem”.

Et sundhedsskadeligt indeklima er således en realitet for mange danskere. Skimmelsvamp, som stortrives på de fugtige badeværelsesvægge, kan nemlig være sundhedsfarligt, og derfor er den ubehagelige husplage absolut nødvendig at slippe af med. Og det er en lidt længere proces end bare få en maler til at male pletterne over.

»Du skal finde årsagen, og så skal du afhjælpe den. F.eks. samle badene til et tidspunkt på dagen, eller finde det utætte vandrør. Når du har gjort det, skal du reparere skaden, afrense skimmelsvampen og udtørre området. Og derefter kan du fokusere på at gøre det pænt igen, f.eks. ved at få en maler til at male,« siger Lars Gunnarson.

Det er netop en grim plet på badeværelsesvæggen eller et andet sted, som oftest er årsagen til, at skimmelsvampen bliver opdaget. Og selv om pletten ikke generer dig – hverken æstetisk eller helbredsmæssigt – er det vigtigt, at du gør noget ved den, fordi den som nævnt kan være helbredsskadelig.

Det gælder især for personer, der i forvejen er følsomme over for ting, de støder på i det miljø, de bevæger sig i, f.eks. immunsyge eller allergikere. De vil ofte være de første, der oplever symptomer, der er udløst af skimmelsvampen.

Det betyder dog ikke, at det kun er den gruppe, der skal være opmærksom på, om der er skimmelsvamp i deres bolig. Den lille mikroorganisme kan nemlig vise sig at være skadelig for os alle. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan indånding af mykotoksiner – som er det giftige kampstof, skimmelsvampen udskiller for at bekæmpe andre svampe – både medvirke til irritation af slimhinder og luftveje, og i ekstreme tilfælde resultere i alvorlige giftreaktioner hos mennesker, der opholder sig i nærheden af skimmelsvamp.