Sådan holder du støjen ude af huset

Vi er ikke alle lige lydfølsomme, men støj kan stresse os og i værste fald slå os ihjel. Derfor er det værd at forsøge at lukke støjen ude af huset. Trafik er den store synder, men vi skal også tage andre støjproblemer alvorligt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kan slukke tv, radio og computer, hvis vi har brug for stilhed – og måske endda slukke mobilen. Men mange andre lyde omkring os har vi ikke den store indflydelse på. De har til gengæld indflydelse på os.

Omkring 700.000 danskere bor på adresser, hvor trafikstøjen overstiger WHO’s vejledende grænseværdi på 58 dB. En ting er, at støjen generer, men den er også sundhedsfarlig. Støj fra trafik kan stresse os og påvirke vores søvn.

Seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse Mette Sørensen har i studier påvist, at trafikstøj medfører højere risiko for forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme, slagtilfælde og diabetes, og hun har netop offentliggjort en ny dansk undersøgelse, som viser, at kvinder, der bor med meget støj fra biler eller tog, har øget risiko for at få brystkræft.

”Det er første gang, vi ser en sammenhæng mellem kræft og støj,” siger Mette Sørensen.

”Årsagen er formodentlig, at nattesøvnen bliver forstyrret. Selvom vi vågner og tror, at vi har sovet godt, så kan vores system blive påvirket af støjen. Er man udsat for støj under søvn, har forskere blandt andet fundet et øget antal kropsbevægelser samt mindre af den dybe søvn, hvilket kan betyde, at kroppen ikke restituerer så godt,” forklarer Mette Sørensen.

Trafik er langt den største enkeltsynder, men mange andre støjproblemer kommer også snigende udefra.

”Dem skal vi tage alvorligt, for støj kan være meget belastende, og folk bosætter sig også efter, hvor meget støj, de vil acceptere” mener Henrik Møller, som er professor i akustik på Aalborg Universitet.

For tiden kontakter mange mennesker ham, fordi de er generet af den lavfrekvente larm fra vindmøller.Talrige undersøgelser viser, at vindmøllestøj generer ved lavere decibeltal end de fleste andre støjtyper.

”Dybe toner trænger bedre ind gennem vinduer, mure og lofter. Bare tænk på hvordan lyden af en Harley Davidson transmitteres næsten uhindret ind gennem vinduerne,” giver han som eksempel.

Professoren bliver også kontaktet af mange husejere, som klager, fordi små supermarkeder åbner i udkanten af parcelhuskvarteret, hvor den lokale købmand lå før.

”Supermarkederne modtager varer om natten med kæmpestore, larmende lastbiler,og bagved butikken larmer et køleanlæg. Købmanden tænker ikke over det, men det gør naboen. I villakvarterer kan luft-til-luft varmepumper uden for huset også være til stor gene for omgivelserne, selvom de er gode for miljøet i øvrigt.”

Ifølge Miljøstyrelsen findes der en række muligheder for at begrænse støj fra vejtrafikken. Mange kommuner skifter til støjreducerende asfalt, når vejene skal vedligeholdes, og de sætter støjskærme op, hvis det er muligt. Man har også mange steder sænket fartgrænserne og lavet vejbump for at øge trafiksikkerheden, det dæmper også støjen. Miljøstyrelsen opfordrer også til, at naboer eller grundejerforening gør noget ved lokale støjproblemer ved sammen at tage kontakt til den ansvarlige myndighed, typisk kommunen, for at lave ”støjpartnerskaber”.

Læs også: Støjgener, der kommer udefra

”Hvis man som en slags partner vil være med til at betale for mindre støjende asfalt, støjdæmpende vinduer eller facadekan det måske øge mulighederne,” forklarer Brian Kristensen, som er fuldmægtig i Miljøstyrelsen. ”Til gengæld får man mindre støj, og investeringen kan måske også vise sig at betale sig, fordi huset stiger i værdi,” siger han.

Miljøstyrelsen har ikke overblik over, hvor mange kommuner, der har støjpartnerskaber. Det vil de kunne se, når de i begyndelsen af 2014 gennemgår de nye støjhandlingsplaner fra hovedstadskommunerne samt Odense, Aarhus og Aalborg.

”Da vi fik støjhandlingsplaner sidste gang for fem år siden, var støjpartnerskaber noget helt nyt. Tre kommuner havde projekter i gang, og seks havde planer om det. Men andre kommuner kan også have partnerskaber,” siger Brian Kristensen.