Drømmehuset, men med elendig akustik

Flot ser der ud i nye og ombyggede huse med store, åbne rum, loft til kip og minimalistisk indretning. Men de store, flotte rum kan ende med at blive et støjhelvede. Læs her, hvad du skal og ikke skal gøre for at få god akustik i boligen.

Troldtekt er et af de firmaer, der gør sig i støjdæmpende løsninger til den moderne byggestil, der ofte byder på store, åbne rum med god plads til larm. Det er oven i købet ofte køkken-alrummene, hvor vi ofte er mange mennesker på samme tid, som er blevet åbnet op. Her ses Troldtekts akustikplader i loftet i netop sådan en type rum med mange hårde overflader, som typisk kunne give støjproblemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt nok kalder vi det et samtalekøkken. Men det er ikke ensbetydende med, at vi kan føre en ubesværet samtale her. De sidste mange års bygge- og indretningstrend siger nemlig loft til kip,mange hårde overflader som stengulv, pudsede vægge, glatte lofter og store vinduesflader sammen med en minimalistisk indretning – og det er ikke befordrende for god og behagelig lyd.

Henrik Møller, professor i akustik på Aalborg Universitet, oplever ofte at blive ringet op af boligejere, som har store problemer med elendig akustik i deres nye eller ombyggede drømmehus.

”Når man kun har hårde overflader, er der ikke noget til at absorbere lydene. De bliver kastet frem og tilbage og bliver hængende længere. Det gør det svært at kommunikere. To mennesker kan måske snakke sammen, men hvis man er flere, eller en radio kører, bliver lydbilledet uoverskueligt. Hørelsen kan ikke skelne de enkelte kilder, og de lange genklange belaster os,” forklarer han.

Dertil kommer, at vi ifølge professoren også skaber problemer for os selv, fordi husene ikke er lukket i separate afdelinger. Når man vælger, at køkken-alrum og stue skal have loft til kip, og soveværelserne går direkte ud til den åbne 1. sal, kan man ikke lukke af for lyden. Og det kan f.eks. være et problem, når mindre børn skal sove, eller når teenageren spiller musik – ikke mindst bassen går direkte igennem det hele.

”Det er et meget stort problem i disse år, at man ikke tænker akustikken ind i byggeriet fra start, for det er anstrengende for os at opholde os i et rum med rungende lyd,” forklarer akustikeksperten.

Læs også: God lydkvalitet i dine rum

Akustikken er derfor vigtigt at have med i planlægningen, før man går i gang med at bygge eller ombygge.

”Akustikken er en del af et godt indeklima, ” supplerer arkitekt maaTine Nielsen fra Bolius.

”I offentlige byggerier er der krav til akustikken ifølge Bygningsreglementet, men når private bygger, skal man blot sikre, at brugerne har tilfredsstillende lydforhold – og det er jo et vidt begreb.”

Hun anbefaler, at man får en akustiker eller anden fagmand til at foretage nogle udregninger af lydbilledet, hvis man bygger, som det er trenden nu.

”Det koster ikke mange timer, og hvis man for eksempel skal betale 10.000 kr. ekstra, når man bygger et hus til tre millioner, er det godt givet ud. Det er en lille bitte del i forhold til, hvor vigtigt det er,” understreger hun.

Det er også både meget billigere og i langt de fleste tilfælde pænere, end hvis man først tænker på akustikken senere.

Læs også: Lydregulerende lofter

For heldigvis er det muligt at få bedre og behageligere lyd, også selvom man gerne vil indrette sig i store, højloftede rum. Det mest effektive er at få lavet akustiklofter og eventuelt også plader højt oppe på væggen. Pladerne opsuger lyden og omdanner den til varme, dog ikke så man kan mærke det.

Man kan for eksempel vælge at få lavet såkaldt akustikpuds, som ligner et almindeligt pudset loft, men som lader lyd passere igennem porerne og ind i en lydabsorberende isolering.

”Det er en rimelig dyr løsning, fordi specialhåndværkere skal lave det. Men det er til gengæld en løsning, man slet ikke ser,” siger Tine Nielsen.

Der findes også forskellige typer af akustikplader. En type er lavet af en slags høvlspåner, som er presset og har fået cementagtig belægning. En anden type, som kan indbygges i et gipspladeloft, er gipsplader perforeret i et hulmønster så lyden absorberes af et bagvedliggende isoleringsmateriale – f.eks. stenuld, ligesom isoleringsbats. Nogle af løsningerne, som f.eks. perforerede stålplader, er mest beregnet til kontorer eller offentlige bygninger, og de er derfor ikke alle lige forskønnende at sætte op.

Hvis lyden er dårlig, hjælper det også at møblere med bløde materialer - for eksempel en stor, polstret sofa, bløde gardiner, tæpper, store malerier eller en væg fuld af bøger.

”Men det ændrer naturligvis fuldstændig rummets udtryk, så hvis man ikke er til den stil, må man i stedet bruge nogle penge på at få lavet et lydabsorberende loft,” siger Henrik Møller.