Danske boligejere forbereder sig på vildt vejr

Vejret er under varig forandring, og juli i år bød på flere kraftige skybrud end normalt. Derfor er det en god idé at sikre sig.

Det danske vejr har været vildere end normalt de senere år, og tendensen vurderes at fortsætte. Men boligejerne er begyndt at blive mere bevidste om konsekvenserne. Foto: Henrik Thorn Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Urd, Helga, Gorm, Freja, Allan, Dagmar, Carl, Alexander, Bodil og Egon. Kære børn har mange navne, men lige netop disse vækker nok et vist ubehag hos en del danske boligejere, som har oplevet, at vejrfænomener som orkaner eller skybrud har medført skader på deres boliger.

Men nye tal fra forsikringsselskabet CODAN, som Boligen har fået adgang til, tyder på, at de danske boligejere ikke har haft ekstra behov for at søge om hjælp hos forsikringen til trods for den våde sommer, 2017 har budt på. Selv om over halvdelen af året er gået, har selskabet i 2017 indtil videre modtaget mindre end 50 pct. af de samlede antal anmeldelser af vandskader fra private boligejere, de modtog i årene 2016 og 2015. Går man lidt længere tilbage i tiden, svarer antallet af vandskadeanmeldelser til CODAN for i år til under 20 pct. af det samlede antal i 2014.

Forklaringen er formentlig, at boligejerne er blevet bedre til forebyggelse, lyder vurderingen fra Mads Houe, pressechef i CODAN.

»Vi kan se, at boligejerne investerer mere i at sikre deres boliger imod de skader, der kan opstå i forbindelse med skybrud eller orkaner. Vores seneste vejrundersøgelse viser, at 27 pct. af boligejerne har foretaget skadeforebyggende tiltag. De kan f.eks. bestå i at fælde træer eller skære grene af, grave dræn ned eller få lavet ny, udvendig rørføring, og 73 pct. mener, at forbedringerne har haft en effekt.«

Også i Topdanmark har man erfaring for, at boligejerne i højere grad end tidligere har de potentielle risici forbundet med det vilde vejr for øje: »Det er vores opfattelse, at især de kunder, som bor i områder, der tidligere har været ramt af oversvømmelser og vandskader efter skybrud, er blevet gode til at tænke over hvordan de indretter sig i husets kælder og stueetage. Det betyder f.eks. at de undgår at bruge materialer, som suger vand, og i stedet har klinker på deres kældergulve. Mange af vores kunder bruger også vejrapps, hvor de får advarsler om skybrud, der kan være på vej til deres nærområde,« fortæller Troels Leth, kommunikationskonsulent i Topdanmark.

Selv om DMI varsler, at det ekstreme vejr ikke er et fænomen, vi kan forvente at se mindre af de kommende år, er der dog ifølge CODAN stadig 68 pct. af boligejerne, der ikke har foretaget skadeforebyggende tiltag på deres boliger inden for de sidste fem år.