Glem boligboblen: De vilde priser er et københavnerfænomen

De rekordhøje priser på ejerlejligheder i hovedstaden er ikke tegn på en kommende boligboble - den form for ejendom er nemlig atypisk i Danmark, forklarer Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter.

Curt Liliegreen mener ikke, vi er på vej mod en ny boligboble. Fold sammen
Læs mere

Sommerfreden er blevet brudt af mange tweets og pressehistorier om boligmarkedets tilstand. Som altid i en agurketid er der vejret eller boligmarkedet at falde tilbage på i nyhederne. Spørgsmålet er så, hvor meget reelt indhold der er i begge dele.

Det tager nu knap syv måneder at sælge et enfamiliehus i Danmark. Det er gennemsnitstallet for hele Danmark. Det er bedre, end da det var værst, men noget boomende overophedningsmarked er det langtfra. Tallet er hentet fra Finans Danmarks ’Boligmarkedsstatistik’ og går op til første kvartal af 2017.

Vil man have mere ’friske tal’, så kan man tage Boligudbudsstatistikken fra Finans Danmark, der går frem til og med juni 2017. Den opererer med begreberne liggetid og udbudstid, der i juni for enfamiliehuse var henholdsvis 240 og 272 dage.

Svært at genkende billedet

For den gennemsnitlige boligsælger må avishistoriernes formaninger fra nationalbankdirektører og bankdirektører være mærkelig læsning. Når man skal vente mere end et halvt år på at sælge sin bolig, så er det svært at genkende billedet af feberhede priser og risikovillige og overbelånte købere, der er ved at falde over hinanden. Det vil være nærliggende for sælgerne at spørge, om de mennesker, der taler om overophedning, overhovedet ved, hvad de taler om.

Måske ligger forklaringen i sommerhistorierne i, at de mange advarsler ikke gælder den gennemsnitlige danske parcelhusejer, men derimod én bestemt geografisk del af landet, landsdelen København by, og én form for ejendom, nemlig ejerlejligheder. I det centrale København kan man finde en hybel på 36 kvm til salg for to mio. kr. Typisk skyldes så høje kvadratmeterpriser, at lejligheden ligger med udsigt til havnen eller søerne eller med stor tagterrasse og lignende. Men er det holdbare priser?

Det er det ikke nødvendigvis på et til to års sigt, men boligerne er atypiske for det danske boligmarked. Den typiske danske ejerbolig er et enfamiliehus til 2,1 mio. kr. Tallet er endda trukket fra Region Hovedstaden. Der er flere landsdele med en gennemsnitlig værdi for enfamiliehuse på 1,3-1,5 mio. kr. i 2017.

Snak om boligboble

Det er kun fint, hvis selvransagelsen i den finansielle sektor vil føre til tilbageholdenhed i kreditgivningen, så vi undgår at få lejlighedspriserne i København pustet op som en varmluftsballon. Men det vil også være fint, hvis der kommer en lidt tydeligere indrømmelse af, at den megen boblesnak ikke vedrører den overvejende del af boligmarkedet.

Lægger vi Region Hovedstaden, landsdel Østsjælland samt Aarhus, Aalborg og Odense kommuner sammen, så rummer de kun 40 pct af Danmarks ejerboliger. Flertallet af ejerboliger i Danmark, 60 pct, befinder sig udenfor. Det er vigtigt at diskutere boble og overophedning, men det er også vigtigt at kende evidens. Diskussionen om det danske boligmarked skulle nødig basere sig på, i hvilke geografiske områder aktørerne selv har deres daglige gang.