Vælgerne vil sige farvel til Eva Kjer Hansen

Ifølge en ny Gallup ønsker de fleste danskere, at Venstres Eva Kjer Hansen stopper som miljø- og fødevareminister. Men vælgerne ønsker ikke valg på baggrund af opgøret om den omdiskuterede landbrugspakke.

Et flertal af danskerne tvivler på, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har givet offentligheden et retvisende billede af Landbrugspakkens miljømæssige konsekvenser, viser en ny Gallup-måling for Berlingske. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Set med Venstre-øjne er det dødeligt uretfærdigt.

I baglandet, blandt gamle koryfæer, i folketingsgruppen og langt ind på ministerholdet er holdningen, at Eva Kjer Hansen bør fortsætte på sin post som miljø- og fødevareminister – selv om den samlede opposition og den konservative folketingsgruppe har mistet tilliden til hende.

I Venstre mener man, at kritikken af, at Eva Kjer Hansen skulle have misinformeret om de miljømæssige effekter af landbrugspakken, er vildt overdrevet. Mange Venstre-folk opfordrer derfor statsminister Lars Løkke Rasmussen til at stå fast og kæmpe for sin minister. Til det sidste.

Flere ministre hæfter sig ved, at den konservative leder, Søren Pape Poulsen, har optrådt illoyalt og amatøragtigt ved ikke i tide at sende et umisforståeligt signal om, at de Konservative var ved at miste tilliden til ministeren. Dermed satte han Løkke i en umulig situation, hedder det.

Alligevel vil netop Eva Kjer Hansens afgang være det træk, som vil kunne løse det rå og rodede opgør, som i de seneste døgn har været i gang mellem Løkke og Pape, og som i yderste konsekvens vil kunne munde ud i et valg, hvor blå blok langt fra kan være sikker på at køre en sejr hjem.

Tallene i de nye målinger, som Gallup har foretaget for Berlingske, er ikke opmuntrende for Løkke. Først og fremmest lyder reaktionen fra et flertal, at sagen om Eva Kjer Hansen ikke bør udløse et valg: Kun 27 procent svarer ja til, at Løkke bør udskrive valg, mens 51 procent siger nej.

Målingen viser også, at vælgerne ikke har den store tillid til Eva Kjer Hansen.

På spørgsmålet om, hvor vidt de har tillid til, at Eva Kjer Hansen har givet offentligheden et retvisende billede af landbrugspakkens miljømæssige konsekvenser, svarer kun 24,6 ja, mens 50,1 siger nej. 45 procent mener desuden, at Løkke bør tage konsekvensen og fyre ministeren, mens 30 procent siger nej til det.

I forhold til det mistillidsvotum, som rød blok har forberedt, og som skal behandles i Folketinget på onsdag, mener 51 procent, at Eva Kjer Hansen bør trække sig inden, mens 27 procent svarer nej.

Spørger man danskerne om deres vurdering af de fire politikere, som i særklasse har været mest involveret i det aktuelle opgør – nemlig Lars Løkke Rasmussen og Eva Kjer Hansen fra Venstre over for Søren Pape Poulsen og Rasmus Jarlov fra de Konservative – kommer Eva Kjer Hansen ind på sidstepladsen hver gang.

Dog hører det med, at borgerlige vælgere giver langt større opbakning til Eva Kjer Hansen end de vælgere, der stemmer på partierne i rød blok, og som gerne vil have et valg på sagen – i forventning om, at Løkke dermed vil have et elendigt afsæt til at føre valgkamp.

Ser vi på Gallups samlede måling over styrkeforholdet mellem partierne – samt forholdet mellem rød og blå blok – er det bemærkelsesværdigt, at der er dødt løb, og at blå blok ikke er dykket markant på trods af en regeringskrise, hvor V og K slås i fuld offentlighed. Ifølge Gallup fører rød blok marginalt med 50,7 procent overfor 48,5 procent hos blå blok.

Dernæst er det interessant at se, at Løkkes forsøg på at kyse de Konservative er ved at slå fejl. Med sin håndfaste håndtering af sagen har statsministeren ønsket at signalere, at han ikke vil være chef for en regering, der konstant udfordres og jages af sine støttepartier. Løkke har villet trække den berømte streg i ørkensandet, og han har håbet på, at han med sit pres vil kunne skræmme de Konservative fra at sende Kjer Hansen ud af ministerkontoret.

Den strategi ser ud til at fejle, for de Konservative står fast, og målingen fra Gallup viser, at Pape & Co. for første gang i lang tid får støtte af flere vælgere. 5,1 procent lyder opbakningen til Liste C, og det er et markant spring frem fra den seneste måling, hvor partiet kun fik støtte fra 3,1 procent. Venstre står til 17,1 procent, hvilket ligner en lille tilbagegang fra det i forvejen rekordlave resultat ved valget den 18. juni 2005. Dog er tilbagegangen ikke signifikant.

Tallene kommer i forlængelse af andre målinger, som også giver Løkke et vink med en vognstang om, at han ikke skal bruge opgøret om Eva Kjer Hansen til at udskrive valg – for det ønsker vælgerne ikke – ligesom tallene viser, at Venstre langt fra er kampklar til et nyt slag om regeringsmagten.

Ganske vist er afstanden mellem blokkene så tæt, at alt kan ske, og når først valgkampen er i gang, vil Kjer Hansen være fortid, mens udlændinge- og asylpolitik med stor sandsynlighed vil tordne ind i centrum. Det kan give Løkke og blå blok en fordel, men til syvende og sidst vil et valg være gambling i stor stil.

Taber Lars Løkke Rasmussen et folketingsvalg, vil han være færdig i Statsministeriet og som Venstres formand.

Så med mindre det på mirakuløs vis lykkes at lande en aftale med de Konservative, som holder den udskældte minister i regeringen, er det mest logiske, at Eva Kjer Hansen snart trodser chefens vilje og selv går af. Hun kan konstatere, at hun har været glad for Løkkes opbakning, at landbrugspakken grundlæggende er god og afbalanceret, og at hun er uenig i kritikken af, at hun har fejlinformeret Folketinget.

Men Eva Kjer Hansen kan samtidig komme med den afgørende tilføjelse, at hun ikke vil udløse et valg, der afbryder regeringens arbejde.

I den situation vil hendes stjerne skinne endnu mere klart i Venstre, og hun vil effektivt have kortsluttet opgøret mellem Løkke og Pape, inden en ydmygende mistillidsafstemning og et valg bliver en realitet.