Barometertjek: Så er der Å på stemmesedlen

Fredag opnåede Danmarks nye parti officielt at blive opstillingsberettiget til det kommende folketingsvalg. De første meningsmålinger indikerer, at partiet har en chance for at komme i Folketinget.

Efter at have forladt De Radikale stiftede den tidligere kulturminister Uffe Elbæk partiet Alternativet. Fredag d. 13. marts blev Alternativet formelt opstillingsberettigede til det kommende folketingsvalg. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Når du står i stemmeboksen til ved det kommende valg til Folketinget, vil Alternativet stå allernederst på listen over partier. Økonomi- og Indenrigsministeriet har fredag godkendt de indleverede vælgererklæringer og tildelt Alternativet bogstavet Å efter partiets ønske.

Alternativet - eller liste Å, som partiet nu kan betegnes - volder dog Berlingske Barometer nogle tekniske kvaler. Partiet optræder endnu ikke i alle de målinger, som Barometerets vægtede gennemsnit beregnes på baggrund af, hvilket betyder, at Alternativets tilslutning ikke vises korrekt. Berlingske Research har derfor fundet blyant og lommeregner frem og regnet på tallene.

Fredag er Alternativets tilslutning blevet målt i fem forskellige meningsmålinger. De har vist opbakning fra 1,2 til 2,2 procent af danskerne. Et helt simpelt gennemsnit af målingerne spår liste Å en tilslutning på 1,7 procent. Gennemsnittet bygger på i alt 6.095 respondenter, hvilket giver en statistisk usikkerhed på +/- 0,3 procentpoint. Dermed ligger den magiske spærregrænse på to procent af stemmerne inden for rækkevidde for det nye parti.

Henter opbakning i rød blok
I sidste uge viste Gallups vælgervandringsanalyse, at Alternativet henter sin opbakning blandt de andre partier i rød bloks vælgere. Intet tyder endnu på, at Uffe Elbæk og co. formår at trække stemmer over midten. Opnår Alternativet ikke opbakning fra 2 procent af danskerne, går stemmerne tabt. Partiets opstilling til Folketinget kan derfor blive lidt af et dilemma for partierne i rød blok.

Berlingske Barometer tildeler fredag aften rød blok 45, 6 procent af stemmerne, mens de blå partier henter opbakning fra 54,4 procent af danskerne.

Læs alt, hvad der er værd at vide om det kommende valg i den store guide til valget.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.

OBS: I Barometerets vægtede gennemsnit af meningsmålinger står Alternativet lige nu kun til 1,0 pct. Det skyldes, at partiet ikke optræder i målinger før slutningen af februar, mens gennemsnittet udregnes på baggrund af en hel måneds målinger.