Regeringstro Elbæk er ikke så alternativ, at det gør noget

Alternativet vil hverken være et rødt eller et blåt parti. Men partiets eneste medlem af Folketinget, Uffe Elbæk, stemmer alligevel det samme som regeringen 17 ud af 20 gange.

Uffe Elbæk fra det politiske parti Alternativet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Alternativet har ikke lyst til at placere sig på en traditionel venstre-højre-skala.

Ja, faktisk er partistifter Uffe Elbæk og co. efter eget udsagn »meget kritiske over for dele af de politiske udspil den nuværende regering er kommet med«.

Det skriver partiet bl.a. på sin hjemmeside, hvor Helle Thorning-Schmidts (S) regering samtidig får hårde ord med på vejen:

»Dengang for tre år siden var rigtig mange danskere klar til at lave virkelig gennemgribende centrum-venstre-reformer. Men det, de fik, var på mange måder mere af det samme. Desværre.«

Nu er Alternativet selv blevet opstillingsberettiget til folketingsvalget. Og det betyder ifølge en kronik, som partiets spidskandidater havde i Politiken for nylig, at de nu »kan fokusere på at fortælle danskerne, hvilke visioner, drømme og ambitioner [de] har for samfundet. Nu og i fremtiden.«

Men måske behøver vi ikke vente på fremtiden for at finde ud af, hvad Alternativets politik går ud på.

Partiet har i Uffe Elbæk allerede et medlem af Folketinget. Så måske kan vi i første omgang nøjes med at kigge på, hvordan Elbæk har stemt i Folketinget det seneste halvandet år?

Mest enig med rød blok

Fra Alternativet blev stiftet d. 26. november 2013 og frem til d. 13. marts 2015, har Uffe Elbæk stemt i folketingssalen i alt 427 gange.

Politiko.dk har gennemgået alle afstemningerne for at se, hvor ofte Elbæk har stemt det samme som regeringen og de forskellige andre partiet i Folketinget.

Opgørelsen afslører to overordnede tendenser:

1) Selvom Alternativet hverken ser sig selv som et venstre- eller højreorienteret parti, er Elbæk bemærkelsesværdigt ofte enig med partierne i rød blok og relativt sjældent enig med blå blok.

I mere end 80 procent af afstemningerne har Elbæk trykket på samme knap som medlemmerne af Enhedslisten, SF og regeringen. Mest enig har han været med SF, som han kun har varieret fra i ca. 10 procent af afstemningerne.

I den anden ende af spektret finder vi Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, som Elbæk kun har stemt sammen med i 56 procent af tilfældene. Som et lille kuriosum har begge partier ellers aktivt støttet Alternativets bestræbelser på at samle nok underskrifter til at stille op til Folketinget.

2) Det betyder også, at Alternativet samlet set kommer ind på en andenplads over de mest regeringsloyale partier i Folketinget. I blot 14 procent af afstemningerne har Elbæk trykket på en anden knap end regeringen.

Elbæk forklarer:

»Når jeg stemmer, som jeg stemmer, er det selvfølgelig et udtryk for, at jeg synes, at regeringens politik i de pågældende sager er mere fornuftig end oppositionens. Det kan ikke komme som en overraskelse i og med, at jeg flere gange har sagt, at hvis der var valg i dag, ville vi pege på Helle Thorning som statsminister,« siger han uddyber:

»Det betyder ikke, at vi ikke er kritiske over for selvsamme regering, men man skal se afstemningerne som et udtryk for, hvem vi er mest enig med, selvom vi samtidig er kritiske.«

Kun SF stemmer oftere sammen med regeringen, som Politiko.dk tidligere har kunnet fortælle.

Og selvom Elbæk flere gange har givet udtryk for, at Alternativet vil tage det bedste fra Enhedslisten og Liberal Alliance, er sidstnævnte altså det parti, han er mindst enig med målt på afstemningsresultater.

Ifølge Elbæk er der bare mange ting hos Anders Samuelsen (LA) og co., som ikke flugter med Alternativet.

»Alt, hvad der handler om individets rettigheder og alt, hvad der handler om at styrke en iværksætterkultur, så den bliver langt stærkere i Danmark, der er vi meget enige med Liberal Alliance. Der, hvor vi er stærkt uenige, er i deres vurdering af, at markedet kan løse de problemer, vi står overfor. Det tror vi ikke på, og vi ønsker et mere lige samfund, ikke et mere ulige,« siger han.

Det startede med en whistleblower-ordning

Første gang, den tidligere kulturminister Uffe Elbæk som folketingsmedlem for Alternativet stemte modsat sine tidligere regeringskammerater, var d. 23. januar 2014.

Afstemningen drejede sig om et beslutningsforslag om at etablere en whistleblowerordning på forsvarsområdet.

Kun Enhedslisten og Uffe Elbæk stemte for forslaget. Alle andre tilstedeværende stemte imod.

Senere samme måned stemte Elbæk sammen med Dansk Folkeparti og Enhedslisten for at trække et aktstykke om kapitaludvidelse i DONG Energy tilbage. Alle andre partier stemte imod.

Siden da har Elbæk stemt mod regeringen, når det har handlet om bl.a. hundeloven, indførelse af medarbejderinvesteringsselskaber, letbaner og den midlertidige beskyttelsesstatus til asylansøgere fra Syrien.

I alt har Elbæk stemt modsat regeringen 61 gange i perioden mellem d. 26. november 2013 og d. 13. marts 2015.