Barometertjek: Først den ene vej ...

I denne uge var der godt nyt til både Thorning og Løkke - hvis de læste hver sin meningsmåling. Samlet set tyder det på, at rød blok er på vej frem. Men Alternativet og spærregrænsen spøger i kulissen.

Spørgetime i Folketinget tirsdag d. 24. marts 2015. Lars Løkke Rasmuusen og Helle Thorning-Schmidt i samtale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

I den forløbne uge sendte en meningsmåling fra Epinion først rød blok op over 47 procent. Kort efter viste en anden meningsmåling fra Megafon, at Helle Thorning-Schmidt (S) og co. stadig stod i stampe omkring 45 procent.

Det minder næsten om en gammel børnesang: Først den ene vej, og så den anden vej...

Men hvad skal man egentlig tro på?

I Berlingske Barometers vægtede gennemsnit forsøger vi at udjævne de tilfældige udsving i meningsmålingerne. Dermed bliver usikkerheden mindre, og vi får et bedre bud på det reelle styrkeforhold mellem blokkene.

Ifølge Barometeret står rød blok lige nu til 46,4 procent af stemmerne. Det svarer til en fremgang på 1,6 procentpoint i løbet af den seneste måned. Blå bloks forspring er dermed skrumpet fra 10,4 til 7,2 procent.

Noget tyder altså på, at rød blok stille og roligt haler ind på blå blok, som ellers har ført stort i mere end tre år.

Med til historien hører dog, at Alternativet lige nu står til en opbakning på 1,7 procent - lige under spærregrænsen på 2 procent. Er det også tilfældet på valgdagen, går stemmerne til spilde.

Fraregner man stemmerne til Alternativet og Kristendemokraterne, som også ligger under spærregrænsen, er billedet mindre opmuntrende for Thorning. I så fald står rød blok kun til 45,8 procent.

Blå blok har dermed et forspring på 8,4 procent.

Alternativet ser altså ud til at blive helt afgørende for Thornings chancer for at beholde statsministerposten.

Lykkes det dem at komme ind, ligger blokkene tættere end længe.

Lykkes det ikke, ser opgaven meget svær ud.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.