Så brutale bliver de danske aktiekursfald: De her aktier vil blive ramt

Danske aktier står foran massive kursfald, og særligt finansaktierne vil blive ramt. Fondsbørsen tillader ekstraordinært voldsomme kursfald.

(Foto: Nasdaq Copenhagen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nasdaq Copenhagen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske aktier vil få massive kurshug fra morgenstunden, vurderer investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen.

Den britiske afstemning om fortsat EU-medlemskab bliver et nej, og det er ikke gået ubemærket hen på de asiatiske børser, hvor det japanske Nikkei 225 indeks er faldet med over 11 procent. De røde tal vil fortsætte til Danmark og Europa.

»Nogle af de kursstigninger, vi har haft de sidste dage, bygger på meningsmålinger om, at Storbritannien bliver i EU, men nu ser det ud til at gå den anden vej. Derfor danske kursfald på omkring syv procent ikke urealistisk,« vurderer Per Hansen.

»Det at dollaren stiger med fire procent tager lidt af trykket af aktiemarkedet i den forstand at den større bevægelse ikke kommer i det britiske pund mod euroen, men i det britiske pund mod dollaren. Det er forventet, men havde vi stået i en situation, hvor det britiske pund var faldet med 15 til 20 procent over for euroen, så ville der have været fuldbyrdet panik,« siger Per Hansen.

»Når børserne åbner i Europa skal man forvente store fald i hele Europa. De tyske og britiske futter er nede med 9-10% og man må forvente fald mellem 5%-15% med store udsving i løbet af dagen,« skriver Nordeas seniorstrateg Tine Choi Danielsen i en kommentar.

To danske aktier, der kan få store problemer i dag,  er Pandora og DSV, forventer Per Hansen.

»DSV har betydelige aktiviteter i England, så der kommer både en aktivitetseffekt og en valutaeffekt. Og så kommer der også en konjunkturel effekt, fordi den generelle økonomiske aktivitet vil falde i Storbritannien,« siger Per Hansen.

»Pandora har en salgseffekt i England, de bliver ramt af en risikopræmie, og så bliver de ramt af den her dollar transformation,« siger Per Hansen.

»Fald på ti procent i de to aktier, ville jeg slet ikke blive forbavset over,« siger Per Hansen.

Også de danske banker vil opleve særligt store kursfald i dag.

»Den finansielle sektor både den generelle nervøsitet blandt investorerne og de lavere renter, der påvirker rentemarginalen,« siger Per Hansen.

Fondsbørsen giver plads til ektraordinære kursfald

Også Fondsbørsen i København er forberedt på en sort fredag på aktiemarkedet. I finanskrisens kølvand er der indført tekniske sikkerheds foranstaltninger, der har til formål at lukke ned for børshandlen ved ekstreme udsving. I lyset af ekstraordinære markedsforhold, bløder fondsbørsen nu op på den politik og accepterer mere volaltiliet end sædvanligt, skriver Nasdaq Copenhagen i en meddelelse.