DI: Vi skal kæmpe for Europa

Briternes nej skaber usikkerhed på Danmarks femte største eksportmarked. Men vi skal kæmpe for Europa. Sådan lyder det fra Dansk Industri i en første kommentar efter, at det er kommet frem, at briterne forlader EU.

Foto: TOBY MELVILLE

Ouha, det var en hård morgen. Nu venter et svært arbejde for EUs stats- og regeringsledere, der skal kæmpe for at fastholde det europæiske samarbejde. det er afgørende for Danmarks og Europas fremtid.

Sådan lyder det fra Dansk Industri få sekunder efter at det er sikkert, at briterne har stemt for at forlade EU.

DI mener ikke, at der er noget alternativ for et samarbejde i Europa. Det gælder ikke mindst for Danmark.

Danske virksomheder eksporterede for 70 milliarder kroner til Storbritannien i 2015. Den eksport sikrer 50.000 arbejdspladser i Danmark fordelt på mange sektorer. Danske virksomheder har 700 datterselskaber med i alt 90.000 ansatte i Storbritannien.

»Briternes nej til EU skaber langvarig usikkerhed på vores femte største eksportmarked, og dermed skaber det også en tilsvarende usikkerhed for danske eksportindtægter,« siger Karsten Dybvad.

Det britiske farvel til det europæiske samarbejde kommer dog til at gå værst ud over Storbritannien selv, for det er ikke sandsynligt, at landet fremover vil kunne være fuldt med i EU’s indre marked, vurderer DI.