Profil af en inside trader

De danske børsmyndigheder kan nu ty til et nyt redskab til at jagte private aktieinvestorer, der har begået kursmanipulation for symbolske beløb på få hundrede kroner.

Nasdaq OMX i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I USA har FBI's Behavioral Analysis Unit, udarbejdet en profilanalyse for det amerikanske finanstilsyn, SEC, som skal hjælpe børsmyndighederne med at jagte børsforbrydere.

Konkret har et FBI-team, der er vant til at tegne profiler af eksempelvis seriemordere, for en tid skiftet fokus til profiler af de typiske white collar criminals, altså forbrydere indenfor økonomisk kriminalitet. De har i to år samarbejdet med specialister fra SEC, der i det daglige arbejder med ulovlig insiderhandel og andre former for børssnyd.

Psykologisk profil af inside traderen

Med udgangspunkt i de mest kendte finansielle kriminelle og børssnydere, eksempelvis Bernard Madoff, kendt som arkitekten bag historiens største ponzi fupnummer, har de tegnet profilen af den typiske insiderhandler:

- En kontrollerende personlighed.
- Overgearet og ekstremt aggressiv.
- Karisma og charmerende.
- Hævngerrig.
- Grådig.
- Magthungrende.
- Følelse af intellektuel overlegenhed.

Arbejdet med at tegne en profil af insidehandleren er ikke mindst blevet igangsat efter massiv offentlig kritik af, at myndighederne i USA ikke har gjort nok for at fange de finansielle forbrydere i kølvandet på finanskrisen.

Kun private bliver dømt

Herhjemme kan der også være berettiget tvivl om, hvorvidt børsmyndighederne kan anvende den slags profiler til at fange private investorer, der fra hjemmecomputeren indlægger børshandelsordrer gennem deres netbank, og selv handler modsat i markedet via en børshandel.

Den slags misbrug har som bekendt flere gange endt med, at den private investor er blevet idømt bøder eller betingede fængselsdomme. Til gengæld er der ikke mange eksempler på, at professionelle investorer eller børsanalytikere er blevet fanget i nettet.

Amerikanske eksperter påpeger, at de tegnede profiler faktisk passer fint på mange af topcheferne på Wall Street og CEO'er i de store erhvervsvirksomheder, blandt andet at de elsker magt, er overgearede og har en kontrollerende personlighed.

Prøv to numre gratis af Nyhedsbrev for Bestyrelser

Pas på disse profiler ved mistanke om børssnyd:

·        En kontrollerende personlighed

·        Overgearet og ekstremt aggressiv

·        Karisma og charmerende

·        Mangel på gennemsigtighed ved handel for klienter

·        Hævngerrig

·        Grådig

·        Magthungrende

·        Følelse af intellektuel overlegenhed