Opgør med "hemmelig" direktørløn

EU-kommissionen vil fremme god selskabsledelse blandt europæiske børsnoterede selskaber. Det kan betyde et farvel til en særlig dansk specialitet - den hemmelige direktørløn.

EU-kommissionen vil gøre op med den hemmelige direktørløn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med grønbogen ”En ramme for corporate governance i EU” vil EU-kommissionen bl.a. ”dæmme op for skadelige kortsigtede målsætninger og overdreven risikotagning,” som det formuleres.

Grønbogen er opdelt i tre udvalgte fokusområder, nemlig bestyrelsens kompetencer, aktionærernes engagement og overholdelsen af ”følg-eller-forklar”- kravet.

Sætter fingeren på de ømme punkter

Flere af kommissionens fokuspunkter rammer lige ned i de største ”huller”, når det gælder kvaliteten af de danske børsnoterede selskabers håndtering af de konkrete danske anbefalinger.

Manglende oplysning om aflønning er efterhånden en dansk specialitet i international sammenligning; at der ikke oplyses om individuel aflønning til topchefen, herunder bonusudbetalinger og andre goder, samt de præcise målsætninger, der udløser den variable løn.

I Danmark er toplederens løn tys-tys

Oplysningerne om topdirektørens individuelle lønforhold fremlægges af næsten alle børsnoterede selskaber i de øvrige EU-lande. Men i Danmark er udviklingen stort set gået i stå, på trods af en klar anbefaling i de danske regler.

”I de senere år er variabel aflønning, som normalt er knyttet til resultater og ansvar, blevet langt mere udbredt. Der er imidlertid også konstateret et misforhold mellem administrerende direktørers resultater og aflønning. Dårlig aflønningspolitik og/ eller uhensigtsmæssige incitamentsordninger kan medføre ubegrundede værdioverførsler fra virksomhederne og deres aktionærer og andre interesseparter til direktørerne. Desuden kan en fokusering på kortsigtede succeskriterier indvirke negativt på virksomhedens bæredygtighed på lang sigt,” hedder
det i grønbogen.

Prøv to numre gratis af Nyhedsbrev for Bestyrelser