Privatinvestorer vil købe Lego

Danskerne vil gerne have adgang til at købe sig ind i nogle af de store danske selskaber, der ikke er noterede på fondsbørsen - Lego står øverst på ønskelisten.

Pengemaskinen Lego er et af de privat- og fondsejede selskaber, som investorer meget gerne vil have børsnoteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Flere end halvdelen af de private investorer i Danmark ville gerne købe aktier i Lego, hvis det ellers var mulig at sætte penge i det privatejede erhvervsikon. Det viser en undersøgelse blandt investorerne i Nordenet, der især fokuserer på private investorer.

»Det er ikke så mærkeligt. Lego leverer det ene fremragende regnskab efter det andet og var regnskabsakutelle i netop sidste uge. Lego viser vejen midt i en tid præget af økonomisk usikkerhed. De er et virksomhedsfyrtårn og en ledestjerne,« konkluderer Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Men undersøgelsen viser også, at der er et marked for aktierne i nogle af de unoterede danske koncerner, der måske er mere realistiske at se på fondsbørsen end Lego. For eksempel svarer halvdelen af de adspurgte private investorer, at de kunne forestille sig at købe aktier i detailkæden Matas.

Undersøgelsen, som Nordnet gennemførte tidligere i denne uge, viser også, at de private investorer heller ikke er bange for at påtage sig risiko i forbindelse med børsintroduktioner. DONG Energy er nævnt af næstflest i undersøgelsen i den kategori, hvor de adspurgte selv kunne ønske sig et selskab i porteføljen.

»Selv om DONG har gennemlevet en turbulent periode med et dramatisk indtjeningsfald, udskiftning af ledelsen, en stor gældsbyrde og to fejlslagne forsøg på at blive børsnoteret i bagagen, har de private investorer endnu ikke opgivet tanken om at investere i og eje aktier i DONG,« mener Per Hansen.

Men han påpeger også, at Lego er den investeringsmæssige superstjerne, som halvdelen af investorerne angiver i et åbent spørgsmål, at de er positive over for at eje aktier i.

Blandt de navne, som investorene også peger på, er olieservice-selskabet Welltec, hvis børsnotering der spekuleres i.

Per Hansen vurderer, at de stigende aktiekurser, som investorerne har nydt godt af i 2012 og ind i 2013 har styrket danskernes appetit på risiko.

»Aktiekurserne har været stigende igennem længere tid, og efter en længere periode med tørke for nyintroduktioner er der igen begyndt at komme optimisme på den front. Den basale forudsætning for, at selskaber kan få tilført ny aktiekapital eller blive børsnoteret er, at der er en efterspørgsel. Denne efterspørgsel og stigende risikoappetit kommer efter en længere periode med stigende aktiekurser og faldende fornemmelse for risiko,« skriver Per Hansen.

Rundspørgen fra Nordnet indeholdt spørgsmålet om, hvordan de private investorer så på muligheden for at eje aktier i Welltec og Matas. Men samtidig var der mulighed for selv at angive, hvilke selskaber investorerne gerne så på fondsbørsen.

Cirka 1000 investorer svarede på rundspørgen. Mens halvdelen af svarene gav opbakning til en børsnotering for Welltec og Matas, så valgte over 50 procent også at nævne Lego, mens henholdsvis 15 procent og 3 procent af egen drift pegede på Dong og Danfoss.

På de næste pladser blev Grundfos og Jysk nævnt.

»Selv om JYSK og Grundfos er nationalklenodier, som investorerne kunne se sig selv langsigtet i som investorer, er interessen konkret ikke overvældende,« påpeger Per Hansen.