Her er de største nordiske IT-bedrifter

Stop med snakken om, at Danmark og det øvrige Norden ikke er med, når det gælder it-udviklingen - desværre er der ikke mange arbejdspladser i de flotte præstationer.

Ifølge Thomas Madsen-Mygdal er danske Zendesk med sin netbaserede helpdesksoftware, hvor Mikkel Svane er medstifter, en af de mest hypede kommende børsnoteringer for softwarehuse lige nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
 Regionen med de blot 25 millioner mennesker er nærmest overrepræsenteret, når det gælder basissoftware og web-applikationer. Problemet er, at successen ikke skaber særlig mange arbejdspladser.

Sådan var essensen af en opsang under overskrift ”The Nordic Way” leveret af den succesrige, serielle iværksætter Thomas Madsen-Mygdal tidligere i januar på et arrangement i Ingeniørforeningen med 290 deltagere.

”Vi har en masse at være stolte af her i Norden både før og nu, så rank ryggen. De ældre generationer af it-kyndige måtte tage til USA, men de yngre kan gøre det lokalt,” sagde Madsen Mygdal. Han påpeger dog, at den, der vil satse, skal være villig til at pukle i årevis for mindre end, hvad en arbejdsløs kan få.

Hans ros til Norden bygger en lang række bidrag til, hvad der kaldes the stack – stakken. Lige fra fundamentet for it-brug til skorstenen.- Operativsystemet Linux, som bruges meget bredt, er udviklet af finnen Linus Torvalds.

- Programmeringssproget C , der har været en kæmpesucces, står danskeren Bjarne Stoustrup for.

- Faderen til, hvad der blev Microsofts C# (C Sharp) og dermed .Net-platform er danskeren Anders Hejlsberg.

- Rasmus Lerdorf skabe PHP-scripting language, der blandt andet er rygraden i Facebook.

- Bag MySQL-databasen, der bortset fra Microsoft-databasen, er den mest udbredte, stod en finne og en svensker.

- Danskeren David Heinemeier Hansson står bag det meget populære web-app framework, Ruby on Rails.Poul-Henning Kamps Varnish-software bruges over hele verden, fordi det gør webapplikationer mellem 300 og 1000 gange hurtigere.

- Den populære mobile browser Opera har rødder i Norge og Island.Linus Torvalds dukker igen op med GIT (versionskontrol i stack).

- Danske Umbraco er det største CMS-system på Microsoft-platformen, med Niels Hartvig som nøgleperson.

- Lidt længere op i stakken ses David Heinemeir Hansson igen i forbindelse med 37Signals, der oprindelig blev kendt for et meget enkelt projektstyringsværktøj,

- Bag Skype står Janus Friis og svenskeren Niklas Zennström.

- På musikfronten er det ikke til at komme uden om svenske Spotify.Finske Rovio’s spil Angry Birds er en succes over hele verden, og det populære spil Minecraft har svenske rødder.

Ifølge Thomas Madsen-Mygdal er en af de mest hypede kommende børsnoteringer for softwarehuse lige nu danske Zendesk med sin netbaserede helpdesksoftware, og det firma er stiftet af Mikkel Svane, Alexander Aghassipour og Morten Primdahl.Læs mere på Dorte Tofts blog ved at klikke her.