Pot er hot: Investorer er helt høje på fremadstormende cannabisproducent

Aktiemarkedet er vild med canadisk cannabisproducent, der for få måneder siden var et ubeskrevet blad. Nu bliver investeringspotentialet i cannabis sammenlignet med internettets fremgang og kryptovalutaernes indtog. En stigende grad af legalisering rundt omkring i verden kan gøre producenterne enormt værdifulde.

I juli debuterede den canadiske cannabisproducent Tilray med grundlægger og topchef Brendan Kennedy (nr. tre fra højre forrest) i spidsen på Nasdaq-børsen i New York – og siden har aktien fået vinger. Foto: Bebeto Matthews/AP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bebeto Matthews
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For få måneder siden var der ikke meget opmærksomhed omkring den canadiske cannabisproducent Tilray, der opererer i byen Nanaimo i British Columbia.

Det blev der blevet lavet om på i sidste uge. Aktien er steget til mere end ti gange sin størrelse siden dens børsintroduktion i juli, skriver Bloomberg.

I dag er Tilray kongen af potmarkedet med de mange investorers opmærksomhed rettet mod sig.

Globalt – såvel som herhjemme – er der kommet et stigende fokus på medicinsk cannabis, som flere steder er blevet legaliseret. En global holdningsændring er under opsejling:

I starten af 2017 legaliserede Tyskland urten til medicinsk brug. Siden hoppede Portugal, Spanien og Danmark med på den grønne bølge, som i forvejen talte Holland, Italien og flere andre lande, skriver Bloomberg.

I sidste uge stak det helt af for Tilray Inc., som er en af de få cannabisproducenter, som er børsnoterede i USA. Aktiehandlen skød pludselig i vejret. Det skete, efter at virksomheden annoncerede, at de havde fået tilladelse til at eksportere en lille mængde cannabis til Californien til medicinsk forskning, skriver Wall Street Journal.

Shannon Soqui

»Det er ligesom internettet i 1997 eller 1998. Investeringsmulighederne for at skabe nye forretninger har aldrig været mere overbevisende.«


Fordi det er svært at få tilladelse til at bringe udenlandsk cannabis ind i USA, hvor det stadig ikke er nationalt legaliseret, gav Tilrays annoncering et indtryk af, at de var foran konkurrenterne i kampen om det potentielle amerikanske marked, skriver Wall Street Journal.

30 amerikanske stater har dog legaliseret cannabis til medicinsk brug, mens ni stater også tillader rekreativt brug.

Internet, kryptovalutaer … og marihuana?

Ifølge Bloomberg går tingene stærkt på det canadiske hashmarked, hvor cannabis vil være fuldt legaliseret til rekreativt brug fra 17. oktober i år. Dermed bliver Canada det andet land i verden efter Uruguay med fuld legalisering.

Aktierne stiger hos de forskellige producenter, værdiansættelserne er tårnhøje og alene ordet »marihuana« kan få en aktie til at stige, så det vækker associationer til bitcoin-manien i fjor.

The Wall Street Journal har interviewet Shannon Soqui, som netop har droppet sit job på Wall Street for at forfølge håbet om, at marihuana bliver den næste store ting.

»Det er ligesom internettet i 1997 eller 1998. Investeringsmulighederne for at skabe nye forretninger har aldrig været mere overbevisende,« udtaler han til Wall Street Journal.

Ifølge Wall Street Journal er det alt fra store virksomheder og rige familier til amatører, der handler med de spekulative virksomheder, hvor flere både har ringe omsætning og historik.

På det canadiske aktiemarked er der over 120 cannabisproducenter, men ifølge The Wall Street Journal er sektoren domineret af fem virksomheder, som tilsammen er gået fra en markedsværdi på under fire millarder dollar til tæt på 40 millarder dollar over det seneste år.

Tilray høj på aktieaktivitet

I første halvdel af året havde Tilray indtægter for mindre end 20 millioner dollar. I sidste uge endte selskabet med at have en markedsværdi på 11 millarder dollar – ca. 70 milliarder kr. Det er omtrent det samme som detailgiganten Macy’s – bortset fra at Macy's årlige indtægter er næsten 25 milliarder dollar, skriver The Wall Street Journal.

Den voldsomme handel kom endda bag på Tilrays topchef, Brendan Kennedy:

»Det bliver en global industri, som kommer til at konkurrere med alkohol og drikkevarer i både størrelse og anvendelse. Udfordringen for os er at flytte os hurtigt nok. Tempoet er hurtigere, end selv jeg havde regnet med,« siger topchefen ifølge avisen.

Tilray forventer, at nye faciliteter åbner i Portugal næste år.

Ifølge Bloomberg har Tilray i dag 40.000 marihuanaplanter og er en af Nanaimos største arbejdsplader med 330 ansatte, og over for nyhedsbureauet slår Brendan Kennedy fast, at visionen er klar:

»Vores langsigtede vision er, at enhver patient skal kunne gå ind på et apotek alle de steder i verden, cannabis er legaliseret, og få et produkt fra Tilray. Det er vores globale mål.«