Derfor brager Nordea-aktien i vejret

Investorerne er lettede over nye svenske kapitalkrav til den svenske storbank og sender aktien op med 4,75 procent på den danske børs.

Foto: VILHELM STOKSTAD / TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ledende svenske aktieindeks er oppe med en halv procent ved middagstid, og stigningen er i høj grad trukket af de svenske finansaktier.

Skandinaviska Enskilda Banken, Svenska Handelsbanken og Swedbank har alle pæne kursstigninger, og i toppen af indekset ligger Nordea, der stiger med 3,4 procent. På børsen i København er aktien steget 4,75 procent.

Årsagen til kursstigningerne er ganske enkelt, at investorerne er lettede. Tidligere på dagen fremlagde det svenske finanstilsyn kapitalkrav til de enkelte svenske banker, og myndighederne kræver en kernekapitalprocent på 17,3 af Nordea.

Kravet er højere end de 17 procent, Nordea selv havde meldt ud i deres seneste kvartalsprocent, men det er alligevel en stigning, banken godt kan leve op til, siger aktieanalytiker i Sydbank, Mikkel Emil Jensen:

»Finanstilsynet er kommet med stigende kapitalkrav, som ligger væsentlig lavere end hvad Svenska Dagbladet skrev tidligere på året, hvor Nordea stod til at mangle mellem 40 og 60 mia. kr. som følge af for lave risikovægte på erhvervsudlån. Det aktuelle behov var altså betydeligt lavere end frygtet,« forklarer analytikeren.

»Det er lavere end det, markedet havde frygtet. Dermed er meget af den usikkerhed, der relaterer sig til det fremtidige kapitalbehov elimineret, idet Nordeas nuværende kapital ratio ligger på 16,8 procent,« tilføjer Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

Derudover forklarer han, at Nordea nyder godt af, at finanssektoren i Europa har fået lettet noget af det betydelige pres, som usikkerheden om Deutsche Bank har skabt.

»Forlydender om et forlig mellem Deutsche Bank og det amerikanske justitsministerium har reduceret noget af det fokus, der over den seneste uge har været på Deutsche Bank. Derudover forlyder det, at Deutsche Bank senere vil komme med yderligere afskedigelser i bestræbelserne på at ruste balancen i banken,« siger Otto Friedrichsen.

Nordea-topchef er ikke tilfreds

Nordea tager det svenske finanstilsyns samlede til efterretning, men storbanken er »efter en grundig gennemgang« nået frem til en vurdering, der afviger fra det svenske finanstilsyns strengere konklusion, siger koncernchef Casper von Koskull i en meddelelse.

»Over det seneste årti har vi genereret 31 mia euro (230,8 mia. kr.) i kapital og styrket vores egentlige kernekapitalprocent fra 5,9 til 17,2. Vi har gjort det med et af de mest stabile indtjeningsniveauer i Europa. Vores balance hører til blandt de stærkeste i den europæiske banksektor, hvilket afspejles i nogle af de højeste ratings fra samtlige kreditvurderingsinstitutter. Tilpasningen til de nye krav vil ikke påvirke vores aktiviteter,« siger Nordea-topchefen.