Danica investerer stort millionbeløb i DTU-guldæg

Danica Pension er i fuld gang med et strategiskifte på investeringssiden, hvor pensions­sel­ska­bet med den tidligere PFA-profil Jesper Langmack i spidsen går ind i flere direkte investeringer i danske selskaber. Danica køber sig nu ind i et lille dansk selskab med milliardpotentiale inden for modermælkserstatning.

Danicas investering i Glycom er et resultat af pensionsselskabets nye investeringsstrategi, efter at man hentede den succesfulde investeringsduo Jesper Langmack (foto) og Poul Kobberup hos ærkerivalen PFA sidste år. Foto: Jakob Dall Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt ti år efter stiftelsen står det lille danske biotekselskab Glycom over for et muligt milliardgennembrud. Virksomheden får nu hjælp af danske pensionsopsparere til at få drømmen til at gå i opfyldelse. Det sker gennem Danica Pension, som dels låner selskabet 400 mio. kr., dels investerer et trecifret millionbeløb direkte i virksomheden. Transaktionen giver Danica en aktiepost på ti pct. i virksomheden med effekt fra næste år.

Glycom udspringer af Danmarks Tekniske Universitet, DTU, hvor en gruppe i dag pensionerede forskere står bag opfindelsen af en teknologi, som gør det muligt at tilsætte såkaldte HMOer til modermælkserstatning. HMOer er såkaldt humane mælkeoligosaccharider, som er små fibre, der findes naturligt i modermælk, og som er med til at skabe en bedre tarmflora hos børn og voksne. Det danske biotekselskab er det første i verden, der har udviklet og fået godkendt en HMO-ingrediens til modermælkserstatning. HMOer er godt for børnenes immunforsvar, udvikling og sundhed også senere i livet og er ellers kun noget, spædbørn får gennem modermælk.

Fødevaregiganten Nestlé, som er en af verdens største inden for modermælkserstatning, investerede allerede for ca. ti år siden i Glycom. Det globale marked for modermælkserstatning anslås at være på 150 mia. kr. årligt. Nestlé ejer 35 pct. af selskabet.

»Glycom er en utroligt spændende virksomhed, som jeg forventer mig meget af. Den repræsenterer et meget stort og globalt potentiale, som kan få stor betydning for mange mennesker verden over,« siger Jesper Langmack, der er investeringsdirektør i Danica. Det er planen at Glycom går på markedet med sine første produkter næste år.

»Vores investering skal bidrage til, at Glycom bliver verdens største producent af HMOer. Virksomheden har et særdeles stort potentiale og vil inden for en kort årrække have en ganske betydelig omsætning i et meget interessant marked,« siger Langmack.

Ny fabrik i Esbjerg

Glycom har for nylig investeret over en halv mia. kr. på en ny fabrik i Esbjerg, som selskabet overtager fra grovvareselskabet DLG. Glycoms bestyrelsesformand, Kim Bøttkjær, siger, at Glycom står på tærsklen til et gennembrud.

»Da Glycom blev stiftet for ti år siden, var det alt for dyrt at producere humane mælkeoligosaccharider. Over de seneste ti år har vi nedbragt omkostningerne, så det i dag giver økonomisk mening at tilsætte HMOer til modermælkserstatning. Vi har købt en fabrik i Esbjerg, som vi er i gang med at bygge om og gøre klar, så den kan gå i produktion næste år,« siger Bøttkjær, der også er direktør i rådgivningsfirmaet FIH Partners.

Ud over Nestlé ejes Glycom af 10-15 private investorer, heriblandt bestyrelsesformanden Kim Bøttkjær og venturefirmaet Seed Capital.

»Der er ikke så mange konkurrenter, for vi er de første i verden, der kan det her. Det har handlet om at få omkostningerne ned, så det er til at betale for en forbruger, der køber modermælkserstatning. Når man tilsætter HMOer, får spædbørnene eksempelvis mindre bronkitis, mindre ørebetændelse og bedre fordøjelse,« siger Kim Bøttkjær.

Med friske millioner i kassen er Glycom i stand til at foretage de investeringer, der er nødvendige for at nå mulighederne i markedet, mener formanden.

»Det gør, at vi kan foretage de strategiske tiltag, der sikrer virksomheden en ledende position i HMO-markedet. Vi har en forventning om at kunne udvikle andre anvendelser af HMOer ud over modermælkserstatning og ser et marked for Glycom på flere milliarder kroner om året på sigt,« siger Kim Bøttkjær.

Succesfuld duo

I Danica er investeringen et billede på en ny investeringsstrategi, der er indledt da Danica opsigtsvækkende hentede den succesfulde investeringsduo Jesper Langmack og Poul Kobberup hos ærkerivalen PFA sidste år. Her stod de gennem en årrække bag en række opsigtsvækkende, direkte investeringer i virksomheder som Falck, Kompan og ikke mindst DONG Energy. I Danica arbejder de efter samme skabelon, som skal være med til at øge Danicas investeringer i danske virksomheder.

»Investeringen i Glycom er et udtryk for den nye investeringsstrategi, Danica har anlagt, som betyder, at vi kan investere direkte i virksomheder, hvilket ikke var en del af den tidligere strategi. Det giver Danica mulighed for at være med på værdiskabelsen i danske virksomheder til gavn for de danske pensionsopsparere, og samtidig kan vi hjælpe danske vækstvirksomheder med at indfri deres ambitioner,« siger Langmack.