Tilsyn slagter pensionskæmpers gebyrsparegris

Nordea og Danske Bank risikerer at miste over 700 mio. kr. i gebyrer fra kunderne i deres pensionsselskaber efter regelændring.

Nordea og Danske Banks pensionsselskaber, Danica og Nordea Liv & Pension, kan i værste fald miste pengene som en konsekvens af nye regler for gebyrer i de traditionelle pensionsprodukter, der gør op med den såkaldte skyggekonto. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

De to bankers pensionsselskaber, Danica og Nordea Liv & Pension, kan i værste fald miste pengene som en konsekvens af nye regler for gebyrer i de traditionelle pensionsprodukter, der gør op med den såkaldte skyggekonto.

Det skriver dagbladet Børsen.

- Skyggekontoen fungerede indtil nytår som en slags sparegris for gebyrer i pensionsselskaberne. Reglerne var nemlig sådan, at et pensionsselskab kun måtte tage det gebyr, der kaldes risikoforrentningen, når der var et positivt realiseret resultat. Lidt forenklet fik selskabet kun penge, når kunderne fik et positivt afkast, forklarer Børsen.

Den risikoforrentning, som selskabet gik glip af i dårlige år, kunne selskabet dog indkassere i gode år.

- Det beløb, der står på skyggekontoen fra tidligere år, bliver nedskrevet over de kommende fem år. Det betyder, at selskaberne risikerer at miste den første femtedel af pengene allerede i år, hvis ikke deres resultat ender godt nok, forklarer Børsen.

Skyggekontoen i Nordea er på 400 mio. kr. ifølge avisen, og i Danica er den på 313 mio. kr.