De lukrative pensionsår lakker mod enden

I de senere år har danskerne vundet på både aktier og obligationer med deres pensionsopsparinger. Fremover bliver det mere magert, og pensionsselskabernes kamp for at finde de rigtige investeringer vil blive skærpet.

Også hos PFA, Anders Damgaard oplever man, at 2016 er begyndt meget voldsomt på de finansielle markeder, og at de fleste pensionsafkast i øjeblikket er negative. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Betal 100 kroner ind til pension, og de er blevet til 110 kroner eller mere, når året er omme. Sådan har menuen været for mange af de danske pensionsopsparere gennem de senere år. Men fremover må danskerne vænne sig til, at afkastet på deres pensionsopsparing bliver mindre.

I de seneste år har danskerne været begunstiget af den helt usædvanlige situation, at renterne er faldet samtidig med, at aktiekurserne er steget. Det har medført, at pensionsselskaberne har fået et solidt afkast på både aktier og obligationer. Sagt med andre ord har danskerne med deres pensionsopsparing vundet på både gyngerne og karrusellerne. Men det billede vil sandsynligvis ændre sig i de kommende år, lyder meldingen fra landets to største pensionsselskaber, PFA Pension og Danica Pension.

Koncernfinansdirektøren i PFA, Anders Damgaard, påpeger, at 2016 er begyndt meget voldsomt på de finansielle markeder, og at de fleste pensionsafkast i øjeblikket er negative.

»Vi tror, at markederne kommer tilbage i løbet af året. Vores bud er, at vi vil få et afkast for hele året, der ligger mellem to og syv pct. afhængigt af den valgte afkastprofil. Det er væsentligt mindre end de afkast, vi har set de foregående år. Ser vi på længere sigt, er der generelt udsigt til et lavere afkast,« siger Anders Damgaard, som fremhæver, at de danskere, som ikke bryder sig om høj risiko og derfor har mange obligationer i deres pensionsopsparing, vil få lidt mere magre resultater over de kommende år:

»På længere sigt kan man regne med, at aktierne vil give et afkast på inflationen plus den økonomiske vækst i samfundet. Da der er udsigt til en meget svag vækst, vil det svare til et afkast på omkring fem pct. til syv pct., hvis vi kommer tilbage på et nogenlunde normalt niveau for inflationen. Obligationerne kommer til at give et betydeligt mindre afkast, formentlig mellem en og tre pct.«

Direktøren fremhæver, at de lavere afkast ikke skal gøre folks så nervøse, at de begynder at tænke på at spare ekstra op til pension eller blive flere år på arbejdsmarkedet.

»Afkastet på ens pensionsopsparing skal ses over en flerårig periode. Nu har vi haft nogle gode år. Hvis der skulle komme nogle mindre gode, vil afkastet over de seneste ti år stadig se fornuftigt ud. Det vil være højere end inflationen, så købekraften af ens pension vil blive mere end bevaret,« siger Anders Damgaard.

Sværere at ramme rigtigt

Nogenlunde samme melding lyder fra Danica Pension. Cheføkonom Jens Christian Nielsen fremhæver derudover, at det for pensionsselskaberne bliver endnu sværere i fremtiden at finde de rigtige investeringer, og konkurrencen om at få de bedste afkast til kunderne, vil blive skærpet.

De fleste af pensionsselskaberne er derfor begyndt at opruste på det, man kalder alternative investeringer. Det vil sige en bred vifte af investeringer, som ikke ligner de traditionelle investeringer i aktier og obligationer.

»Afkastene kommer ikke længere af sig selv. Det er en af årsagerne til, at vi har implementeret en ny investeringsstrategi. Herunder har vi særligt fokus på direkte investeringer i veldrevne og sunde virksomheder i Danmark og Norden. Alternative investeringer, herunder i ejendomme, er også investeringer, som vi har i fokus, idet de kan forventes at give et stabilt og attraktivt afkast på sigt,« siger Jens Christian Nielsen.