Aktier: Tryg og Pandora sluttede 2015 med stil

Forsikringskoncernen Tryg og smykkeselskabet Pandora var blandt vinderne på det danske aktiemarked onsdag, hvor et godt aktieår blev afsluttet på meget rolig vis uden de vilde bevægelser.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

C20 Cap-indekset lukkede 0,1 pct. højere i 1039,10. Tryg-aktien sluttede øverst i indekset med en stigning på 2,1 pct. til 137,40 kr., mens Pandora fulgte lige efter med et hop på 1,4 pct. til 872 kr. Det var højeste lukkeniveau for Pandora nogensinde.

- Det har været en dag præget af lav aktivitet, hvor der er lav likviditet og få aktører i markedet. Der har ikke været noget nyheder fremme, som man kan handle på, og derfor er det lidt en dag, som man bare skal have overstået som investor, siger Michael Borre, aktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans.

Af få nyheder var Vestas på banen med finsk ordre på 117 megawatt (MW). Kunden er EPV Tuulivoima Oy, der har bestilt 34 stk. møller af typen V136-3,45 MW.

Det var første bestilling på den pågældende mølle, som for nyligt blev lanceret. Vestas-aktien sluttede uændret i 483,80 kr.

Ser man på hele 2015, er det danske C20 Cap-indeks steget 29 pct. - dertil kommer udbytter - og det danske marked har klart udkonkurreret det europæiske og amerikanske aktiemarked.

- Det har været et fantastisk aktieår for Danmark, som har givet fremragende afkast. Man skal lede meget langt ude i krogene for at finde et sted, hvor der har været bedre afkast, siger Michael Borre.

Trods den store fremgang vurderer Nordea alligevel, at danske papirer er et fint sted at have sine penge, når kalenderen skifter til 2016.

- Vi er relativt positive for næste år, hvor der efter vores vurdering er gode muligheder, om end man ikke skal blive fartblind, for det er vigtigt at huske, at de danske aktier har præsteret flot de seneste år, siger Michael Borre.

Han peger blandt andet på, at verdensøkonomien så småt er ved at være i bedring, hvilket især gælder Europa, mens den kinesiske økonomi - ifølge Nordeas vurdering - ikke har det så skidt som frygtet.

- På den baggrund er der grund til at være optimistisk for aktier. Det skal dog også ses i lyset af, at alternativet - og her tænker jeg særligt på obligationer - ikke er så attraktivt med de lave renter, siger Michael Borre.

Den mest stigende aktie i C20 Cap-indekset i 2015 blev Genmab, som steg 154,7 pct. til 917,50 kr.

I den modsatte ende dykkede Mærsk-aktien mest med et fald på 27,5 pct., men med til det billede hører, at konglomeratet har udbetalt et pænt udbytte efter salget af aktier i Danske Bank tidligere på året.

Blandt samtlige selskaber på fondsbørsen klarede Boconcept sig bedst med en fremgang på 538,6 pct. til 447 kr.

Dårligst klarede Auriga sig med et fald på næsten 100 pct. Det skal dog ses i lyset af, at selskabet i begyndelsen af året gennemførte salget af Cheminova til amerikanske FMC Corporation.