Så mange milliarder tjente aktionærerne på C20-selskaberne i 2015

Aktionærerne i de danske C20-selskaber kan se tilbage på endnu et gyldent år, hvor værdien af deres aktier er steget med ikke mindre end 635 mia. kr. inklusive de udbytter, som selskaberne har udbetalt i årets løb.

Foto: Nata-Lia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man ser på værditilvækst er Novo Nordisk klart det selskab, der har bidraget mest til den samlede fremgang. Faktisk tegner medicinalkoncernen sig for over halvdelen, ca. 373 mia. kr., af den værditilvækst, som er blevet skabt af de 20 danske eliteselskaber i årets løb.

Ved udgangen af 2015 har Novo Nordisk en børsværdi på astronomiske 1041 mia. kr., og det er dermed det klart mest værdifulde selskab i Norden. Inklusive udbytter er Novo-aktien steget 56 pct. i løbet af året, hvor et højdepunkt for selskabet har været godkendelsen i USA af diabetesmidlet Tresiba.

Målt i samlet afkast har Vestas klemt sig ind på en andenplads med en samlet værditilvækst på 58 mia. kr. Udover mere end en fordobling af aktiekursen har selskabet for første gang i mange år udbetalt udbytte til sine aktionærer.

Smykkekoncernen Pandora tegner sig for årets tredjestørste værdistigning, idet selskabet i 2015 har forgyldt sine aktionærer med et samlet afkast på 45,8 mia. kr. En stor kursstigning i aktien på rundt regnet 73 pct. er blevet suppleret op med over en milliard i udbetalt udbytte.

Genmab tager dog titlen som den aktie, som er steget mest i C20. Over 150 pct. er aktien steget, hvilket har øget værdien af selskabet med 33 mia. kr. Ved årets udgang har selskabet, der i årets løb primært blev drevet frem af godkendelsen af kræftmidlet Darzalex i USA, en børsværdi på 54,6 mia. kr.

Det er dog ikke alle selskaber i C20, der har formået at levere afkast til sine aktionærer i 2015. Hos A.P. Møller-Mærsk er adskillige milliarder fosset ud af markedsværdien, hvilket hænger sammen med de dramatiske fald i såvel oliepriserne som i fragtraterne.

Mærsk-aktierne er i årets løb faldet omkring 26 pct., men selskabet har dog udbetalt pæne udbytter efter frasalget af sine aktier i Danske Bank. Korrigeret herfor er aktien faldet ca. 16 pct., hvormed den samlede værdiforringelse kan opgøres til ca. 38 mia. kr.

Også TDC har haft et jammerligt år, hvor selskabet korrigeret for udbytter har givet et samlet tab i børsværdi på 8,9 mia. kr. En udvikling, der er gået hånd i hånd med skærpet konkurrence inden for flere af selskabets forretningsområder, herunder på mobiltelefoni.