Aktier: Novozymes og Vestas tynger svagt C25

Arkivfoto: Novozymes dumper ned i bunden af det danske eliteindeks ved handelsstart mandag, hvor enzymkoncernen får selskab af Genmab og Vestas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novozymes dumper ned i bunden af det danske eliteindeks ved handelsstart mandag, hvor enzymkoncernen får selskab af Genmab og Vestas.

C25-indekset starter med et fald på 0,4 pct. til 1143,76 på ugens første handelsdag, hvor bankaktierne har indtaget topplaceringerne.

Amerikanske Morgan Stanley ser nu mere negativt på aktien i enzymselskabet Novozymes. Finanshuset har sænket anbefalingen til »undervægt« fra »neutral«, ligesom kursmålet er blevet skåret til 270 kr. fra 275 kr.

Det tynger aktien, der mandag morgen dykker 2,4 pct. til 282,90 kr.

Vestas fortsætter faldet

Vestas var i vælten fredag, efter at vindmølleproducenten fortalte, at planen er at afskedige 590 timelønnede på vingefabrikker i Danmark og Tyskland. Forinden havde Siemens Gamesa annonceret opsigelse af 600 medarbejdere i Danmark.

Vestas-aktien faldt fredag 0,6 pct., og den negative tendens fortsætter mandag morgen med et fald på 1,1 pct. til 538,60 kr.

I den modsatte ende af indekset ligger Danske Bank og Jyske Bank med stigninger på henholdsvis 1 pct. til 96,66 kr. og 0,6 pct. til 220,70 kr.

Demant kan mandag morgen fremvise et lille plus på 0,1 pct. til 178,15 kr.

Selskabet leverede en af sidste uges store aktiehistorier, efter at det torsdag nedjusterede forventningerne til hele 2019 i kølvandet på det hackerangreb, der ramte Demant i starten af september.

Første handelsdag i Hongkong for Carlsberg-rival

Mandag er første handelsdag for Anheuser-Busch Inbevs asiatiske bryggerivirksomhed, Budweiser Brewing Company APAC, på børsen i Honkong.

Handelsdebuten har budt på pæn købsinteresse og en foreløbig stigning på lige under 7 pct., rapporterer Bloomberg News.

Købsinteressen kommer efter en noget rodet børsnotering af den asiatiske bryggerivirksomhed. Oprindeligt planlagde Anheuser-Busch Inbev en børsnotering, der ville give Budweiser Brewing en markedsværdi på 64 mia. dollar.

Planerne blev droppet i juli på grund af ringe efterspørgsel efter aktien, og da de nyhed kom frem, var det med til at tynge sektoren. I andet forsøg lykkedes det dog at sende Budweiser Brewing på børsen i efteråret, men nu med en børsværdi på 45 mia. dollar.

Carlsberg-aktien falder 0,3 pct. til 1014,50 kr. mandag, hvor Royal Unibrew tager et lille hop på 0,3 pct. til 556,20 kr.

NKT falder lidt efter stort kurshop

NKT var den mest stigende aktie på den københavnske fondsbørs fredag, efter at InsideBusiness fra anonyme kilder erfarede, at selskabet har hyret Jefferies til at afsøge markedet for købere til forretningsenheden Photonics.

Aktien tog et hop på 8,8 pct., og mandag starter den med et fald på 0,1 pct. til 130,90 kr.

Storbanken Nordea tiltrækker sig også opmærksomhed uden for C25-indekset, efter at finske OP Corporate Bank har sænket anbefalingen af aktien til »neutral« fra tidligere »akkumuler«.

Kursmålet er cirka 50 kr. i dansk regning, fremgår det af data fra Bloomberg News. Nordeas aktie stiger 0,2 pct. til 48 kr. kort efter handelsstart.

Mandag morgen er der også lidt nyheder fra luftfartsselskabet SAS, der har løftet sløret for næste års sommerprogram. Det indeholder 14 nye ruter fra Skandinavien, oplyser flyselskabet i en meddelelse.

Blandt nyhederne fra København er Bari i Italien, Tivat i Montenegro, Zadar i Kroatien og den græske ø Rhodos. Fra Aarhus vil der blive fløjet direkte til Alicante i Spanien og Chania på Kreta.

SAS-aktien stiger 1,5 pct. til 8,88 kr.

/ritzau/FINANS