Yderligere forringelser i daginstitutioner på vej

Mandag har Københavns Forældre Organisation kaldt til aktion mod forringelser på børne- og ungdomsområdet. Senere på dagen skal Børne- og Ungdomsudvalget i København nemlig forhandle de sidste besparelser på plads.

Det vil komme til at koste hænder, hvis der skal spares på kompensationsordningen i Københavns Kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
- Vi har mistet tålmodigheden med de evindelige besparelser. Hvis de gennemfører det her, omsorgssvigter de børnene.

Det siger Nina Reffstrup, presseansvarlig i KFO – Københavns Forældre Organisation, søndag til Berlingske.dk.

Den hårde retorik kommer, fordi Børne- og Ungdomsudvalget i København mandag skal beslutte at spare 47 millioner kroner på den såkaldte kompensationsordning, som i dag giver tilskud til institutioner med flere huse, toiletter langt væk, trapper eller andre uhensigtsmæssige forhold.

FKO har derfor kaldt forældre i Københavns Kommune til aktion mandag ved bagindgangen til Rådhuset 15.30.

- Vi har råbt op i årevis. Vi har sparet på saftevand, solcreme, kort til Zoologisk Have og kolonier og alt det, som burde være en almindelig del af driften. Nu er der kun lønkronerne tilbage. Men vi kan ikke undvære flere hænder, siger Nina Reffstrup.









Rammer voksen-barn relationerne


Politikerne i Københavns Børne- og Ungdomsudvalg forhandlede onsdag i denne uge besparelser for i alt 257 millioner kroner på hele børne- og ungeområdet på plads. Tilbage står de godt 47 millioner, som ifølge budgetforliget skal findes på kompensationsordningen. Beslutningen om besparelserne på dette område blev udskudt til mandag.

- Vi ville gerne have belyst konsekvenserne ordentlig og se stikprøver fra forvaltningen, inden vi træffer den endelige beslutning. Men der skal tages en beslutning mandag, det er der ikke nogen tvivl om, siger Socialdemokraternes Jan Andreasen.

- Jeg synes, at det er en dårlig måde at finde pengene på, fordi det vil koste hænder. Det stemmer ikke overens med de intentioner, der var med budgettet. Man skulle kigge på, om man kunne få priserne ned, men det måtte ikke ramme voksen-barn relationen ude på institutionerne. Og det gør det i den grad, hvis man sparer på kompensationsordningen. Jeg har bedt forvaltningen om at komme med noget nyt til mandag, ellers kan jeg ikke stemme for det her, siger Enhedslistens Rikke Lauritzen.









Skrækscenarie


Siden det oprindelige forslag om besparelser på kompensationsordningerne, som betød en skævvridning for daginstitutionerne, har udvalget besluttet, at ingen institutioner må blive beskåret med mere end fem procent.

Ifølge KFO vil besparelserne komme til at gå ud over nærværet og omsorgen med børnene. Skrækscenariet kunne f.eks. være, at hvis toilettet ligger langt væk, kan en pædagog blive nødt til at Iade 20 børn sidde alene og spise frugt – fordi der mangler hænder.

- Ingen må spare mere end fem procent. Jeg har svært ved at se, hvordan konsekvenserne kan blive så dramatiske, som nogle fremstiller dem. Men det er vigtigt at pointere, at der er tale om en omprioritering af midlerne og ikke en besparelse. Vi mangler institutionspladser på Amager og i Indre By, og vi er blevet pålagt at indføre madordninger i institutionerne. Vi fjerner altså ikke pengene fra området, siger Jan Andreasen fra Socialdemokraterne.









Kritik af Christiansborg


Jan Andreasen pointerer desuden, at den seneste tilfredshedsundersøgelse i Københavns Kommune fra KL viser, at mellem 95 og 98 procent af forældrene er godt tilfredse med forholdene i deres børns daginstitutioner.

- Det hænger ikke sammen med den kritik, vi ofte hører. Forældrene er tilfredse. Pengene bliver inden for rammerne. Men når lovgivningen fra Christiansborg pålægger os at lave madordninger – som jeg synes er en glimrende ide – så skal vi finde pengene et sted.

Det Radikale Venstres Kasper Johansen er meget ked af, at der skal spares på daginstitutionerne, men han mener, at det er uundgåeligt:

- Det her er et udtryk for at vi er ved at afskaffe det kommunale selvstyre. Der er da ingen partier i København, der vil forringe servicen på børneområdet, men vi har jo ikke selv magten til at justere det. Vi sidder i saksen og kan ikke gøre andet end at udføre det arbejde, som er blevet besluttet. Pædagoger og forældre burde rette kritikken mod Christiansborg.