Yderligere dyk i olieprisen kan udløse krisemøde i OPEC

Næsten alle de olieproducerende lande lider under den lave oliepris, og yderligere fald i prisen vil udløse et krisemøde for at diskuterer reaktioner.

Foto: RICK WILKING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oliegruppen Opec er presset af de lave oliepriser, og medlemmer af organisationen diskuterer nu, hvorvidt der skal afholdes et ekstraordinært krisemøde, hvis olieprisen falder yderligere.

Det skriver Financial Times.

- Næsten alle Opec-lande, måske med undtagelse af de arabiske lande, føler sig meget utilpas. Hvis prisen dykker yderligere, er det meget sandsynligt, at jeg bliver nødt til at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling i Opec inden for de næste seks uger, udtaler Opec-præsident Alison-Madueke i et interview med Financial Times og tilføjer, at hun allerede har drøftet muligheden for et hastemøde med medlemslandene.

Oliegruppen skal efter planen mødes i juni, men i tider med tumult på oliemarkedet mødes gruppen typisk til ekstraordinære møder. Alle 12 medlemslande skal dog godkende indkaldelsen til et sådant møde.

Markedsanalytikere, som Financial Times har været i kontakt med, mener, at det er højst usandsynligt, at Saudi-Arabien, som er Opec-gruppens de facto-leder, vil acceptere et ekstraordinært krisemøde.

I et forsøg på at beskytte markedsandele har saudiarabiske olieaktører udtrykt ønske om at fastholde nuværende olieproduktion og erklæret, at lave oliepriser vil ramme hårdest i USA, hvor produktionsomkostningerne er højere.

Saudi-Arabiens olieminister Ali al Naim udtalte i december, at kongeriget ikke vil ændre strategi, selv hvis olieprisen falder til 20 dollar per tønde.

Alison-Madueke siger til Financial Times, at hun og de resterende medlemslande er fuldt ud opmærksomme på Saudi-Arabiens position.